Het KIA. Foto: Ariën Rasmijn

Het KIA. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Bij een gevangenisopstand in het Korrektie Instituut Aruba (KIA) zijn vijftien gewonden gevallen. Dit bevestigt Korpschef Dolfi Richardson aan Caribisch Netwerk. Gedetineerden staken delen van het al in slechte staat verkerende gevangenis in brand en zowel bewakers als andere gevangenen moesten medisch worden behandeld nadat zij rook hebben ingeademd.

Volgens Richardson ontstond de opstand vandaag in de vroege ochtend na een grote controleactie van het bewakingsteam. Deze acties vinden regelmatig plaats, met als doel het opsporen van wapens en drugs onder de gevangenen. Waarom het deze keer echter tot een opstand leidde is nog niet bekend en wordt onderzocht, aldus de hoofdcommissaris van politie.

Eerder gaf kersverse KIA-directeur Rocco Tjon aan de lokale pers te kennen dat een aantal gedetineerden zullen worden overgeplaatst, desnoods naar andere eilanden, vanwege schade aan het gevangeniscomplex. Eén van de slachtoffers zou voor observatie naar het nabijgelegen medisch centrum Imsan in San Nicolas zijn gebracht.

Staat van verval
Het is niet lang geleden dat gevangenen voor het laatst delen van KIA in brand hebben gestoken. De gevangenis verkeert al jaren in staat van verval, iets waar onderzoekers van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) meerdere malen op hebben gewezen in hun rapportage. Minister van Justitie Arthur Dowers heeft in de afgelopen jaren verklaard te kijken naar mogelijkheden om een nieuwe gevangenis te bouwen, maar daar is vooralsnog geen concreet plan van verschenen.

Door Ariën Rasmijn