Etty en Gerda bij het afgebrande huis van J.L op Tera Pretu | Foto's Dick Drayer

Etty en Gerda bij het afgebrande huis van J.L op Tera Pretu | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “De voormalige Antilliaanse eilanden zijn te klein om zelf een tbs-kliniek of een Jeugdgevangenis op te zetten.” Dat zegt woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie. 

Serphos reageert op de onrust die is ontstaan in Bándabou na de vrijlating van J.L, een psychotische man die van de rechter nog een jaar onder behandeling zou moeten. Maar niemand op het eiland wil hem behandelen en nu is hij vrij en terug in Tera Pretu.

Een reportage van Dick Drayer

De buurt is verbijsterd. “En bang vooral”, zegt Etty Akasio. “We zijn bang, omdat deze man tot alles in staat is.” Zij kan het weten, want Jamel viel haar man Ashwin in december aan met een machete. “Omdat hij via een satelliet had gezien dat mijn man spullen uit zijn auto had gestolen. J.L is gek.”

Waarschuwing
Zij staat met een andere buurvrouw, Gerda Brands, bij het afgebrande huis van J.L. “Twee weken terug door de buurt in brand gestoken om de psychotische buurman een waarschuwing te geven”, zegt ze. Gerda heeft een uitgebreide correspondentie met het Openbaar Ministerie achter de rug om te voorkomen dat Jamel onbehandeld terugkomt in de maatschappij. Ook de Ombudsman is ingeschakeld. vooralsnog zonder resultaat.

“Hij heeft zijn straf uitgezeten en wij kunnen hem daarom niet langer vasthouden”, zegt Norman Serphos. “Het laatste deel van zijn straf, opname in een psychiatrische inrichting, wordt begeleid door de Reclassering. Die heeft hem aangeboden aan de Capriles kliniek, de enige instantie die hem kan behandelen op Curaçao.” En daar zit een kink in de kabel, volgens Serphos. “Capriles wil hem niet opnemen omdat hij te gevaarlijk is.”

Veiligheid
“We hebben een probleem, we hebben zeker een probleem”, erkent directeur Waldi Oostburg van de Capriles kliniek. “Het gaat niet om niet willen behandelen, het gaat om veiligheid. Wij zijn een algemeen psychiatrisch ziekenhuis, geen tbs- of een Forensisch kliniek. Daar zijn we niet op ingericht.”

“Het Openbaar Ministerie staat met de rug tegen de muur. “Wij kunnen hem niet vasthouden, daar is geen titel voor. Capriles heeft geen opnameplicht, die kan uit veiligheidsoverwegingen mensen weigeren. En de Reclassering kan niets begeleiden als hij niet wordt opgenomen.”

Verbijsterd
Gerda schudt meewarig haar hoofd: “De overheid laat ons ontzettend in de steek, niet een beetje. Ik ben ontzettend teleurgesteld. Ik ben verbijsterd over de domheid hiervan.” Ook de buurt begrijpt niet waarom er wel straf wordt opgelegd, maar deze niet wordt uitgevoerd.

Serphos begrijpt dit, maar Curaçao is te klein en heeft te weinig van dit soort gevallen om daar een infrastructuur voor te scheppen. Vanuit het OM is daarom voorgesteld om dat federaal te regelen. Samen met de BES-eilanden, Sint Maarten en Aruba. “Een tbs-kliniek op Curaçao, een jeugdgevangenis op Sint Maarten en – ik noem maar wat – een psychiatrische gevangenis op Bonaire. Alleen als we samenwerken, kunnen we dit probleem oplossen.”

Door Dick Drayer