Foto: John Samson

ROTTERDAM – De overzeese gemeenten proberen al jaren hun hoogopgeleide eilandgenoten terug te krijgen, maar tot nu toe zonder veel succes. Rijksdienst Caribisch Nederland denkt met een nieuw project daarin wel te kunnen slagen.

Elk jaar verlaten tientallen jongeren de eilanden voor een studie in Nederland, maar zij hebben nauwelijks meer behoefte om terug te gaan.

John Samson spreekt met Bianca Maasdamme en RCN-woordvoerder Lucia Beck over het project

Volgens de Rijksdienst hebben jongeren het idee dat er op de eilanden ‘niet voldoende uitdaging op de toch vrij kleine arbeidsmarkt wordt geboden’. De overheid wil nu alles uit de kast trekken om het tegendeel te bewijzen: door campagnes te voeren op sociale media en aantrekkelijke voorwaarden aan te bieden.

Rijksdienst Caribisch Nederland - Remigratie-1

Medewerkers van de Rijksdienst Caribisch Nederland in gesprek met young professionals bij de FRED-banenbeurs in Rotterdam – foto: John Samson

Het is de bedoeling dat jongeren al tijdens hun studie gaan doorgeven wat hun ambities zijn. De Rijksdienst neemt contact met hen op als er een project is dat aansluit bij hun wensen. Wie dan via de Rijksdienst op de eilanden komt werken, krijgt zes weken onderdak en vervoer. Ook de vliegtickets, verhuizing en een deel van de studieschuld worden vergoed.

Jongeren die twijfelen of er wel genoeg kansen zijn op de eilanden, krijgen voor één of twee jaar een concreet project aangeboden – met zicht op een vaste baan. En bevalt het toch niet, dan kunnen zij op kosten van de overheid terug naar Europees Nederland.

Aanmeldingen komen binnen
Op de FRED-banenbeurs heeft de overheid haar plannen persoonlijk bekendgemaakt aan de eilanders. Enkele studenten en afgestudeerden hebben in een gesprek met medewerkers aangegeven waar zij in geïnteresseerd zijn. Er zouden al drie eilanders zijn die ‘op korte termijn’ aan de slag gaan op de eilanden, laat woordvoerder Lucia Beck weten.

Naast de Rijksdienst proberen ook OCaN en Ban Boneiru Bèk in Nederland hoogopgeleiden terug te halen via voorlichting en een vacaturebank. De overheid zet zich nu specifiek in op jongeren met het iLanders-project . Zij willen, vanaf het het moment dat jongeren naar Nederland vertrekken, met ze in contact komen om de banden met de eilanden warm te houden. Zo krijgen ze bijvoorbeeld ook stages op de eilanden aangeboden.