THE BOTTOM – Roland Wilson is vanmorgen door het Bestuurscollege van Saba ingezworen als nieuwe Commissaris. Hij vervangt Chris Johnson die benoemd is als vertegenwoordiger van Nederland in Sint Maarten. Wilson’s plek in de Eilandsraad zal worden vervuld door Vito Charles die zich het afgelopen jaar positioneerde als voorstander van verandering.
Johnson gaf te kennen het een eer te vinden Saba te gaan dienen als Vertegenwoordiger. “Niet alleen voor mijzelf en mijn familie, maar ook voor de bevolking. Ik heb deze functie gekregen vanwege de goede reputatie van Saba in het Koninkrijk, het netwerk dat ik heb opgebouwd en de persoon die ik ben.”
Wilson’s voorganger Johnson heeft een grote rol gespeeld in de onderhandelingen over de constitutionele veranderingen. Johnson geeft aan hiermee door te willen gaat door zijn inzichten te delen en zo bij te dragen aan de toekomst van het eiland. Belangrijke pijlers zijn onder meer de hoge reiskosten tussen Saba en Sint Maarten; het verbeteren van de internetverbinding via vezelkabels met Sint Maarten en de belastingstructuur. Dit zijn discussiepunten die besproken worden tussen Sint Maarten en de Tweede Kamer in Nederland, maar van grote invloed zijn op zowel Saba als Sint Eustatius.
Relatie oppositie
Na dertien in de eilandraad, is Wilson nu klaar om de rol van Johnson over te nemen. Wilson benadrukte dat hij een goede relatie met de oppositie belangrijk vindt. “Door deze relatie, heeft Saba een stabiele regering.” Wilson gaat de verantwoordelijkheid dragen over onder andere de portefeuilles van Economie; Sociale Huisvesting; Arbeid, Landbouw, Visserij en Milieu en Jeugd, Cultuur en Sport.
Wilson zelf als Raadslid wordt vervangen door Vito Charles. Charles trad afgelopen jaar naar voren als voorstander van veranderingen. Hij leek vastbesloten op te komen voor de rechten van de bevolking. “Veel mensen worden naar beneden gehaald door de grote kosten van levensonderhoud”, merkte hij op. Hij riep Gilbert Isabela, die aanwezig was bij inauguratie, op hem te helpen in het doorvoeren van veranderingen. “Wanneer gaat de Rijksdienst Caribisch Nederland werk van betekenis creëren voor onze jeugd? Wanneer worden zij ingezet bij de politie, brandweer of douane?”
Koloniale regels
Ook haalde Charles de taal aan als struikelblok. Aangezien de meeste officiële instanties nog werken met de Nederlandse taal, kunnen veel lokale Sabanen niet ingezet worden hier. “In 1986 kozen we Engels als officiële instructietaal en nu nog, door de koloniale regels, krijgt onze jeugd geen kans, omdat ze de meest gesproken taal van de wereld spreken!”
Charles krijgt snel de kans daden bij zijn woorden te zetten: volgende week vertrekt hij samen met leden uit de eilandsraad van Bonaire en Statia naar Nederland voor de VNG Conferentie.
Door Hazel Durand