DEN HAAG – Seks met een vreemde in ruil voor geld, zodat je kind op school óók een Bosatlas heeft. Tolereren dat je man vreemdgaat en aan andere vrouwen al het geld uitgeeft. Het zijn ervaringen die vrouwen zelf hebben gedeeld en daarover gaat de theatervoorstelling Saida.
Saida is een Antilliaanse vrouw die in een monoloog vertelt hoe het is om in armoede en in haar eentje een kind groot te moeten brengen. Met de voorstelling vragen John Leerdam en Paulette Smit aandacht voor de maatschappelijke positie van vrouwen binnen de Antilliaanse gemeenschappen. De positie van Antilliaanse ouders moet aangekaart worden, stelt regisseur Leerdam.
Een reportage door John Samson
Reacties
Het komische en ingrijpende theaterstuk leidt na afloop steeds tot discussies bij het publiek. Volgens regisseur Leerdam is het op de eilanden een publiek geheim dat relatief veel mannen vreemdgaan en dat vrouwen dat uit liefde en hoop tolereren. Uit de reactie van het publiek wordt duidelijk dat de voorbeelden uit het stuk herkenbaar zijn vanuit hun naaste omgeving.
Rol weggelegd voor de politiek
Leerdam hoopt met de voorstelling dat aanwezige politici en ambtenaren inzien wat ook armoede met mensen kan doen. Hij stoort zich eraan dat de politiek in het Koninkrijk niet of nauwelijks opkomt voor de ‘ongelooflijk grote armoede’ in de Caribische rijksdelen. “Maar er worden wel miljarden geïnvesteerd in andere landen als het om armoede gaat.”
Het boek is ook bedoeld voor scholieren op de abc-eilanden. “Thema’s uit deze voorstelling zijn in de schoolbanken behandeld. Er is een lesbrief ontwikkeld en met de afdeling Jeugd en Gezin hebben we dat traject op vsbo, havo en vwo-scholen doorlopen.”
Vanavond is de 25ste en laatste voorstelling in Nederland. Daar is Rijksminister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) voor uitgenodigd. Gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels van Curaçao en een vertegenwoordiger van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mochten dinsdagavond de tekst van Saida in ontvangst nemen.
De bedoeling is nu dat aan een nieuw theaterstuk gewerkt wordt, vanuit de opmerkelijke ervaringen van Antilliaanse mannen.
Door John Samson