Leerlingen op de Asha Stevens School op Sint Maarten hebben als eerste kennis gemaakt met het lespakket over slavernij en mensenrechten - foto: Jordi Halfman

Leerlingen op de Asha Stevens School op Sint Maarten hebben als eerste kennis gemaakt met het lespakket over slavernij en mensenrechten – Foto: Jordi Halfman

WILLEMSTAD – Basisscholen in alle landen van het koninkrijk kunnen vanaf nu gebruik maken van een lespakket over Slavernij en Mensenrechten dat is samengesteld op Sint Maarten.

Daarbij ligt niet de focus op het leed tijdens de trans-Atlantische slavernij, maar op de daden en overleveringen van de slaven.

Francio Guadeloupe en Jordi Halfman over het lespakket

“Ook ouders zijn blij dat er eindelijk zoiets bestaat”, zegt rector van de University of Sint Maarten Francio Guadeloupe. “Tijdens het pilot project op de Asha Stevens Christian Hillside school deden ouders ook mee, zij wilden ook weten hoe de stamboom van hun familie liep.”

Vanmiddag wordt het lesprogramma aan het hele koninkrijk aangeboden. Ministers van Onderwijs van Curaçao en Aruba zijn uitgenodigd voor de presentatie op Sint Maarten, evenals gedeputeerden van Onderwijs van de BES-eilanden, de Vertegenwoordiging van Nederland, parlementsleden en schoolhoofden van Sint Maarten. Guadeloupe: “Zeker is in elk geval dat het op scholen op Sint Maarten wordt onderwezen, op Sint Eustatius en op drie scholen in Nederland.”

Curaçao en Aruba
Het ministerie van Onderwijs op Aruba heeft enthousiast gereageerd, laat de rector van de University of Sint Maarten weten. Vanuit Curaçao is meegedeeld dat het in de agenda van de minister van Onderwijs gezet zal worden. Onduidelijk is vooralsnog of ook in deze landen het lesprogramma gegeven zal worden, maar Jordi Halfman van de Universiteit van Amsterdam hoopt van wel. “Er is op deze eilanden wel Black History month, maar dat is niet gecoördineerd. Het idee is dat dit programma de leerlingen via geschiedenis, aardrijkskunde, technologie, drama en muziek naar deze slavernijperiode leert kijken.”

Dat het lesprogramma – ontwikkeld op Sint Maarten – ook in Nederland op twee scholen in de Achterhoek en een school in Amsterdam Zuid-Oost wordt aangeboden, is een unicum. Halfman: “Lesmethoden wordt meestal ontwikkeld in Nederland en dan naar het Caribisch gebied gebracht. Het bijzondere is dat dit pakket op Sint Maarten is ontwikkeld in samenwerking met de bewoners en met de universiteit van Sint Maarten. Nu gaat het naar Nederland, het gaat dus voor het eerst de andere kant op.”

Het lespakket Slavernij Mensenrechten is ontwikkeld door de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Sint Maarten, in samenwerking met pabostudenten van de Iselinge Hogeschool in Doetinchem. In januari werd het pakket als proef gegeven aan leerlingen uit groep 4, 5 en 6 van de Martin Luther Kingschool en de Asha Stevens Christian Hillside school op Sint Maarten.

Halfman: “Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit, ze moeten in gesprek met elkaar. Aan het begin wisten ze alleen over het mishandelen van slaven te vertellen, maar we willen ze op een minder heftige manier laten nadenken wat er is gebeurd. Wat was de cultuur die mensen meenamen en behouden terwijl ze werkten op de plantage, welke dans en muziek is meegekomen en hoe is dat nog steeds terug te vinden op Sint Maarten.” Guadeloupe hoopt alle landen van het koninkrijk te kunnen overtuigen. “Laat ze het in elk geval uitproberen.”

Door Anneke Polak