De eerste George Madurolezing in Villa Dorrepaal in Leidschendam. Foto: Pieter Hofmann.

De eerste George Madurolezing in Villa Dorrepaal in Leidschendam. Foto: Pieter Hofmann.

LEIDSCHENDAM – Hoogleraar Ernst Hirsch Ballin heeft vandaag de eerste George Maduro lezing gehouden. Daarin pleit de oud-minister voor meer gezamenlijkheid in het Koninkrijk.

De lezing werd gehouden in Villa Dorrepaal, die in 1940 door George Maduro en zijn manschappen is heroverd op de Duitsers.

Pieter Hofmann was bij de lezing

Identiteiten

Hirsch Ballin stond stil bij de vele identiteiten van Maduro – Sefardisch-joods, Curaçaoënaar, militair, Nederlander, verzetsstrijder. De oud-minister legde meteen de link naar nu: ook het Koninkrijk is een verzamelplaats van identiteiten, een ‘veelvolkerenstaat’.

Het Nederlandse staatsburgerschap – één paspoort voor vier landen – past daarom bij hoe mensen in de 21ste eeuw leven, zegt Hirsch Ballin. Leefden mensen eeuwenlang aaneengesloten in dezelfde omgeving, het moderne leven is opgedeeld in periodes in verschillende omgevingen die soms ver van elkaar vandaan liggen. Juist daarom is er een grote behoefte aan een staatsburgerschap dat in die flexibiliteit voorziet, vindt Hirsch Ballin.

Vestigingseisen

De hoogleraar keert zich tegen vestigingseisen die de eilanden stellen, en tegen Nederlandse politici die willen dat Nederland dat ook gaat doen. “Ik vind het jammer dat de Caribische landen vasthouden aan de vestigingsregelingen uit de koloniale tijd.”

De Caribische landen in het Koninkrijk zijn bang voor een plotselinge grote bevolkingsgroei. Hirsch Ballin: “Dat is het enige argument met enige overtuigingskracht. Als je het gebruikt, doe dat dan alleen ter voorkoming van een extreme situatie. Er is geen enkele cultuur beter geworden van zich ingraven en doen alsof er geen buitenwereld is. Dat geldt ook voor Nederland.”

Door Pieter Hofmann