Protest tegen Nederland laait weer op - Foto: Janita Monna

Protest tegen Nederland laait weer op – Foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Gewapend met leuzen als ‘Stop Nederlandse apartheid’ en ‘RCN-makamba’s rot op’ klom James Finies maandag weer op de barricades.

Vorig jaar dwong Finies’ beweging Nos ke Boneiru bèk, met een protest van meer dan 200 dagen een referendum af. Inzet van de manifestatie dit keer: Nederland, luister naar de uitkomst van dat referendum.

Nee

Volgens Finies kan namelijk over het ‘nee’ van december geen misverstand bestaan. “Een grote meerderheid van het volk is tegen de invulling van de huidige band met Nederland”, zegt hij met een strak gezicht. Hij had dit protest liever niet gewild, maar hij ziet zich gedwongen: “Het lijkt erop dat Den Haag alleen maar méér invloed op Bonaire wil, en daarmee wordt de wens van het volk niet gerespecteerd.” De voorman van Nos ke Boneiru bèk doelt op het concept kabinetstandpunt over het rapport Spies, dat onlangs via lokale media naar buiten kwam. Plasterk zou taken van het eilandelijk bestuur willen overhevelen naar het Rijk.

“Dat kan niet!” vindt Finies. “Ze komen in ons huis en nemen ons over. Ze doen alsof we niet bestaan.” Dat Bonaire dinsdag een nieuw Bestuurscollege krijgt, maakt zijn zorgen alleen maar groter: “De nieuwe coalitiepartijen stemden voor de huidige band met Nederland. Maar ze moeten luisteren naar wat het volk wil.”

Vijand

Nos ke Boneiru bèk gaat vanaf vandaag voorlopig elke maandag rond lunchtijd protesteren voor het gebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland. “We kunnen niet protesteren in Den Haag, dus doen we het bij de Nederlandse vertegenwoordiging op Bonaire. RCN is nu de vijand geworden.”

Iets na twaalven heeft zich een groepje van zo’n 25 mannen en vrouwen verzameld. Ze scanderen leuzen als ‘No is No’ en ‘RCN = koloniaal”.

Chago Melaan versterkt eis - Foto: Janita Monna

Chago Melaan versterkt eis – Foto: Janita Monna

Veel minder makamba’s

Ook Chago Melaan komt aangereden. Hij veroorzaakte vorig jaar veel ophef toen hij een bord met de tekst ‘Minder makamba’s’ in zijn tuin plaatste. “Ja, dat bord heb ik een beetje aangepast”, zegt hij. “Het was vernield, waarschijnlijk door Nederlandse jongens. Nu staat er ‘Veel minder makamba’s’.”

Of een manifestatie voor het RCN-gebouw effect heeft, weet Melaan niet: “Maar we kunnen ook niet passief blijven toekijken. Nederland heeft geen respect voor ons. Ze zouden zou helpen, was de bedoeling. Ze komen hun afspraken niet na. Het bestaat niet dat je anno 2016 opnieuw een kolonie van Bonaire, Saba en Sint Eustatius maakt.” Dus is er volgens hem maar één oplossing “Alle makamba’s oprotten!”

Nederlander

Toch is er ook een enkele Nederlander gekomen om steun te betuigen. “Ik deel hun zorgen”, zegt de man. “Ik woon hier sinds 2011 en zie dat gemaakte beloftes niet worden nagekomen.” Volgens hem is er een enorme discrepantie op het eiland: “Er is veel geld om bijvoorbeeld Nederlands personeel naar Bonaire uit te zenden, tegelijk is er op het eiland grote armoede.”

De man stuurde brieven aan Plasterk, naar Rutte, zonder resultaat. Hij gelooft niet dat de huidige minister van Binnenlandse zaken een oplossing heeft. “Ik tipte net een van de demonstranten: heb nog even geduld, en de regering die nu in Den Haag zit, is weg.”

Isabella

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella sprak maandag niet met de demonstranten. Maar mocht hij daartoe uitgenodigd worden, dan zal hij een gesprek niet uit de weg te gaan.

Door Janita Monna