Esther Bernabela - Foto: Janita Monna

Esther Bernabela – Foto: Janita Monna

UPB-raadslid Esther Bernabela heeft vandaag het vertrouwen opgezegd in de coalitie. In een brief aan gezaghebber Edison Rijna verklaarde zij verder te gaan als onafhankelijk raadslid.

Dat betekent dat de huidige coalitie van UPB en PDB niet langer kan rekenen op een meerderheid in de Eilandsraad.

Bernabela zou zich niet kunnen vinden in de koers van de huidige coalitie. Dat bevestigt ook UPB-voorzitter Maritsa Silberie. “De afgelopen weken hebben we verschillende malen met elkaar gesproken. Ze heeft gezegd niet verder te willen met de coalitie. Maar er is niet gesproken over een breuk met de partij”, Silberie kan nog niet ingaan op eventuele consequenties, omdat ze de brief van Bernabela nog niet onder ogen heeft gehad.

Clark Abraham wel. De PDB-gedeputeerde vindt het jammer dat Bernabela niet met hem gesproken heeft over haar ontevredenheid. “Maar in de politiek kun je alles verwachten”, zegt hij.

De zogeheten ‘watermeloen’-coalitie, naar de partijkleuren rood (PDB) en groen (UPB), hield iets meer dan een jaar stand. Bernabela is het tweede raadslid dat zich afscheidt van de UPB. In februari besloot Nunu Raphaela, kort nadat ze was beëdigd, als eenmansfractie zitting te nemen in de Eilandsraad. James Kroon is nu het enig overgebleven UPB-raadslid.

Verwacht wordt dat er een nieuwe coalitie zal worden gevormd tussen de MPB van Elvis Tjin-Asjoe, die drie zetels heeft in de raad, en de beide eenmansfracties. Esther Bernabela was niet bereikbaar voor commentaar.