De asfaltverwerkingsfabriek met op de achtergrond het asfaltmeer | Foto: Dick Drayer

De asfaltverwerkingsfabriek met op de achtergrond het asfaltmeer | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Asfalt Lake Recovery (ALR) stapt naar de rechter om voormalig onderaannemer Herman Piso aan te klagen.

Gewezen directeur en nu aandeelhouder van ALR Karel Aster zegt dat hij uit rancune leugens en onzin heeft verteld over het asfaltverwerkingsbedrijf naar aanleiding van de inval van Justitie.

Dick Drayer spreekt met Jason Debrot en Karel Aster van ALR

“Dat is smaad”, zegt de huidige ALR directeur Jason Debrot. “Als een klant van ons leest dat wij met chemicaliën blenden, dan schaadt dat onze relatie met deze klant.” Karel Aster vult aan: “Het schaadt het hele eiland als je zegt dat Curaçao een afvalput is.”

Onzin
Piso reageerde dinsdag op de inval op verzoek van het functioneel parket van Rotterdam. Hij stond ooit aan de wieg stond van een veilig procedé om asfalt uit het asfaltmeer tot stookolie te verwerken. Maar bij ALR zou er volgens hem, sprake zijn van het mengen van asfalt met illegale stoffen, zoals kankerverwekkende PAK’s en andere stoffen uit de petrochemische industrie.

“Onzin”, zegt Debrot. “Dat kunnen wij ons helemaal niet permitteren. Wij werken met grote klanten, die hoge eisen stellen aan ons eindproduct. Bovendien zijn we ISO gecertificeerd en worden onze eindproducten geanalyseerd door onze afnemers. Knoeien met afval om stookolie te produceren kan miljoenenclaims opleveren. Dat risico lopen we liever niet.”

Marktwerking
De fabriek op het Isla-terrein ligt al meer dan een jaar stil. “Dat heeft niets met veiligheid te maken, maar alles met marktwerking”, zegt Debrot. “De verdunner die wij gebruiken is duurder dan de stookolie die we ermee maken. We kunnen op dit moment niet met winst produceren.”

Geen zorgen

Debrot en Aster maken zich geen zorgen om de uitkomst van het justitieel onderzoek. “Het enige dat wij kunnen bedenken is dat wij met ons product wellicht de Nederlandse wet overtreden, omdat die strengere eisen heeft en een andere definitie hanteert van afval”, zegt Debrot. “Wij voldoen aan de Curaçaose wet en hebben nog nooit stookolie verkocht aan een Nederlands bedrijf of daar illegaal afval ingekocht”, aldus Aster.

Door Dick Drayer