Jovanny L. (links) en Kilo Gotti met tolk Gloria O'Brien. Tekening Today / James Baggett

Jovanny L. (links) en Kilo Gotti met tolk Gloria O’Brien. Tekening Today / James Baggett

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Ridge D., bekend als rapper Kilo Gotti, voor het doodschieten van politieagent Gamali Benjamin op 5 augustus van vorig jaar.

Tegen medeverdachte Jovanny L. eist het OM 25 jaar. De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

Het bewijs tegen beide verdachten is overweldigend. Op initiatief van Jovanny L. besloot het tweetal de juwelierszaak Oro Diamanté in Front Street te beroven op klaarlichte dag.

Fietspatrouille

Rond een uur ‘s middags hoorde agent Benjamin, de mentor van de fietspatrouille in het politiekorps, glasgerinkel en hij ging erop af. Ondertussen hadden de overvallers vitrines stukgeslagen met hamers en voor 119.000 dollar aan sieraden buitgemaakt.

Toen Kilo Gotti de zaak verliet, stond Benjamin met getrokken pistol aan de andere kant van de weg. “Freeze!” riep de politieman, maar de rapper opende het vuur en raakte Benjamin vier keer. De agent overleed drie dagen later.

Een collega van Benjamin schoot op de vluchtende overvallers en raakte Kilo Gotti in zijn been, zijn maag en zijn rug. Even buiten het centrum werd de gewonde rapper gearresteerd. Jovanny L. ontsnapte, maar hij werd vijf dagen later aangehouden.

Verzwarende omstandigheden

Het OM vond dat er in het geval van Kilo Gotti “alleen maar strafverzwarende elementen meegewogen moeten worden.”

De rapper werkte niet mee aan het onderzoek en werd in januari gesnapt met een telefoon in zijn cel. Hij had die telefoon gebruikt om foto’s op Facebook te plaatsen met teksten zoals ‘Welkom to St. Murda’ en ‘Vermoord mij niet, vermoord de politie.’

Het OM heeft alle hoop opgegeven dat de 24-jarige rapper ooit ten goede zal veranderen, vandaar de eis voor een levenslange gevangenisstraf.

Door Hilbert Haar