De beveiligin in de hoger beroepzaak was opnieuw fors, nu vooral buiten het zicht van omstanders - foto: Anneke Polak

De beveiliging in de hoger beroep zaak was opnieuw fors, nu vooral buiten het zicht van omstanders – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Geen enkel nieuw feit is tijdens het hoger beroep in de Hatozaak ingebracht. De tot levenslang veroordeelde Judrin Martis en Adrian ‘Venenu’ Martha ontkenden vandaag opnieuw elke betrokkenheid bij de schietpartij op Hato in juli 2014. Klikspaan Xavier de Windt toonde huilend berouw.

De schietpartij was gericht tegen bendeleider Jais Juliana van Buena Vista City, die samen met zijn neef Shantley Arnhem omkwam. Zeven omstanders raakten gewond, een daarvan is onlangs overleden.


De No Limit Soldiers wisten dat Juliana op Hato aankwam, omdat agent De Windt de informatie had doorgespeeld. “Ik ben dom geweest, had niet kunnen denken dat er slechte dingen met deze informatie zouden gebeuren. Het spijt me tegenover de slachtoffers en hun nabestaanden.”

Recidive
Er is opnieuw acht jaar celstraf tegen De Windt geëist door het Openbaar Ministerie. Railey Bart, die twintig jaar kreeg voor zijn rol als chauffeur, blijft ontkennen. De advocaat-generaal Leomar Angela eist in hoger beroep weer vierentwintig jaar celstraf, zoals ook eerder door het OM werd geëist. De eis van levenslang tegen de andere twee blijft overeind, aldus Angela. “De kans op recidive is hoog.”

Mishandeling
Het drietal klaagt tijdens het hoger beroep over hun detentie in Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDDK). Bart: “Vanaf het moment dat ze me hadden aangehouden, hebben ze me in elkaar geslagen. Bij het politiebureau heb ik bloed gespuugd, toen moest de politie met mij naar een arts. Het is heel moeilijk voor mij in de gevangenis.” Zijn verklaring komt een dag nadat bekend wordt dat er meerdere gevangenen in de SDKK-gevangenis door bewakers zijn mishandeld.

De rechter hoort de verhalen aan en stelt: “Het gevangenisleven valt u allen zwaar.” Morgen is het woord aan de advocaten van de drie verdachten Bart, Martis en Martha.

Door Anneke Polak