Chakal, een jongen uit de Dominikaanse Republiek, laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel

Chakal, een jongen uit de Dominicaanse Republiek, laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel.

WILLEMSTAD – Het afranselen en intimideren van vreemdelingen door een knokploeg in de SDKK-gevangenis is aan de orde van de dag. Dat zegt een vreemdeling die begin van deze maand werd vrijgelaten.

Hij heeft foto’s en filmpjes gemaakt van mishandelde medegevangenen. Dat slaan doen de gevangenbewaarders steeds volgens een zelfde patroon. Het geweld is gericht tegen vreemdelingen die zich niet houden aan de ‘regels’ van het personeel.

Op 2 februari werd de jonge Surinamer Denzel door zes gevangenbewaarders in elkaar geslagen, naakt. Een bewaker meende dat hij stiekem marihuana had gerookt in de barak. Medegevangenen die wat durven zeggen van de mishandeling, worden met een spray bewerkt.

Chakal

Een paar dagen later is Chakal aan de beurt, een jongen uit de Dominicaanse Republiek. Die heeft geen verblijfspapieren en wacht op uitzetting. Mensen zoals Denzel en Chakal worden ongedocumenteerden genoemd. Ze zitten niet in detentie, maar in vreemdelingenbewaring en hebben meer rechten dan hun criminele lotgenoten. Zo hebben ze bijvoorbeeld het recht om tussen negen en twee te bellen met hun eigen mobiel.

Als een bewaker besluit om rond halftwee de telefoons weer in te nemen, wordt Chakal boos en wil zijn mobiel niet teruggeven: het is immers nog geen tijd. De bewaker begint te schelden en dreigt de Dominicaan aan te pakken, als hij niet inbindt en z’n telefoon afgeeft. De scheldpartij neemt Chakal met zijn mobiel op.

Telefoon gewist

Die telefoon wordt direct afgepakt. De volgende dag om 9 uur krijgt iedereen, dus ook Chakal zijn telefoon weer terug. Maar die blijkt helemaal gewist te zijn. De geluidsopname is weg, maar ook al zijn foto’s en filmpjes. Chakal wordt heel erg boos en is niet te kalmeren.

Net als bij Denzel, stopt er even later een pick-up voor de deur en komen zes mannen in bewakingsuniform binnen. Ze kleden Chakal uit en brengen hem naakt naar een aparte kamer. Onderweg roept hij tegen de andere gevangenen dat ze hem in elkaar gaan slaan.

De deur van de aparte kamer gaat dicht en de gevangenen horen minutenlang vuistslagen en stomp- en schopgeluiden.

Schoonmaakploeg

Als de deur, na een kwartier of zo, weer opengaat, komt een andere bewaker met mop en dweil en met een fles schoonmaakmiddel en wordt alles keurig schoongemaakt. Net als na de mishandeling van Denzel is er niets meer van te zien.

Chakal wordt naar de slaapzaal gebracht. Zijn gezicht zit onder het bloed. Zijn lippen en oogleden zijn opgezwollen. Van een medegevangene krijgt de Dominicaan een telefoon om foto’s te maken van zijn gezicht. Een dag later meldt de hoofdbewaker dat vanaf dat moment niemand meer een telefoon krijgt, ‘want daar wordt toch niet mee gebeld’.

‘Martelteam’

De getuige van de mishandeling van Denzel en Chakal, zegt dat de mishandeling in de gevangenis door steeds dezelfde bewakers gebeurt. Hij zegt dat alle bewakers op de hoogte zijn van dit ‘martelteam’.

Vaak doen die eerst een doorzoeking, waarbij alle matrassen, lakens, kleren en andere spullen van de gevangenen op de grond worden gesmeten. Daarna moeten alle aanwezigen naar de TV-kamer. Het slachtoffer blijft achter of wordt meegenomen naar een aparte kamer, naast de slaapzaal.

Die wordt dan vaak uitgekleed, op de grond gewerkt en in het gezicht geschopt of geslagen. De verwondingen van Denzel en Chakal zitten op dezelfde plekken.

Door Dick Drayer