Angel Bermudez. Foto: Ariën Rasmijn

Angel Bermudez. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Mocht blijken dat Arubaanse klanten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca geld hebben weggesluisd om belasting te ontduiken, dan zal er hard tegen hen worden opgetreden door de belastingdienst. Dit zegt minister van Financiën Angel Bermudez in reactie op het uitlekken van de zogeheten Panama Papers. 

“In geval dit gebeurt ter ontduiking van Arubaanse belastingheffing, zal bij ontdekking hiervan hard opgetreden worden door de belastingdienst aan de hand van naheffing en hoge boetes. Indien nodig zal ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden”, aldus de minister.

Begin mei wordt de volledige lijst van klanten van Mossack Fonseca gepubliceerd. Het is al wel bekend dat Mossack Fonseca drie Arubaanse klanten heeft. Bovendien heeft het kantoor 27 bedrijven op Aruba opgezet met een totaal van 30 aandeelhouders.

Er is nog geen melding gemaakt van eindbegunstigden van deze bedrijven. Ook is niet bekend of deze bedrijven gebruik hebben gemaakt van de speciaal voor offshorebedrijven in het leven geroepen rechtspersoonsvorm Arubaanse Vrijgestelde Vennootschap (AVV).

Op Curaçao heeft Mossack Fonseca twee klanten, 30 bedrijven met 95 aandeelhouders en 11 begunstigden. Bermudez zegt dat zijn ministerie komende officiële publicaties rond de Panama Papers in de gaten zal houden.

Door Ariën Rasmijn