Minister Mike de Meza. Foto: Ariën Rasmijn

Minister Mike de Meza. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De onderhandelingen tussen de Arubaanse regering en oliemaatschappij Citgo over de lease en heropening van de raffinaderij in San Nicolas worden met zes weken verlengd. Dat maakte Minister Mike de Meza van Energie bekend.

Vele advocaten, niet alleen van Aruba en Citgo, maar ook van Valero, nu nog eigenaar van de raffinaderij, bemoeien zich met deze onderhandelingen. Gezien de omvang van wat er allemaal moet worden geaccordeerd, is er meer tijd nodig dan de partijen hadden verwacht.

Ariën Rasmijn in gesprek met minister De Meza

Aanvankelijk was 31 maart de afgesproken deadline voor ondertekening van een definitief akkoord tussen de Arubaanse regering en de oliemaatschappij, maar afgelopen dinsdag was het al helder dat dit niet gehaald zou worden.

De Meza zegt dat nu ruim 90 procent van alle afspraken rond zijn en dat in ieder geval alle grote kwesties geaccordeerd zijn. Er is nog onderhandeld tot woensdagmiddag. Uiteindelijk kwam de boodschap dat men nog wil blijven onderhandelen tot 13 mei. “Wie weet komen we nog voor die datum tot een akkoord”, aldus De Meza. Op tafel liggen nog juridische kwesties, garanties over investeringen die volgens De Meza rond de miljard dollar zullen bedragen en het toezicht op naleving van die garanties door Aruba als eigenaar.

Uiteindelijk moet de raffinaderij, na een opstartperiode van in totaal drie jaar, ruwe olie uit het Orinoco-bassin gaan ‘upgraden’ voor verdere raffinage elders. Het is de bedoeling 210.000 vaten per dag te produceren.

Voorheen werd geraffineerd met stookolie als brandstof. Het plan is nu om de raffinaderij te laten draaien op gas, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen minder moet worden. De uitstoot van CO2 wil men gebruiken voor de productie van algen.

Onlangs werd de Nederlandse regering via een motie in de Tweede Kamer aangespoord om de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk te helpen bij het naleven van de afspraken van het Verdrag van Parijs. Volgens minister De Meza zal de heropende raffinaderij daar geen belemmering voor zijn. Hij zegt dat de regering nog altijd bezig is met het voorbereiden van een milieuwet.

Door Ariën Rasmijn