bejaarde saba

Tekort aan personeel zorgt voor lege bedden in bejaardenhuizen van SABA – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Wie in een gesubsidieerd bejaardenhuis wil, moet vaak jaren wachten op een plek. Toch blijken er bedden vrij, alleen kunnen deze niet gevuld worden vanwege tekort aan personeel.

Dat blijkt uit een rondje op de afdeling Reseda van verpleeghuis San Pedro. Die moet per 1 april dicht, wat enkele weken terug leidde tot een grote protestactie onder personeel. Het bestuur SABA (Stichting Algemene Bejaardenzorg Aruba) zegt dat vooral de vervallen staat van de gebouwen het probleem is. De overheid is eigenaar van de panden, maar doet amper iets aan het onderhoud. Reseda is volgens het bestuur er het slechts aan toe.

Een reportage door Sharina Henriquez:

Personeelsleden onder wie Emma Dirkz, die al 30 jaar bij SABA werkt en ook al 20 jaar op de bewuste afdeling, zegt dat het wel meevalt. “Het enige slechte is het dak en de elektra.”

Nu de afdeling wordt gesloten, worden de bewoners en werknemers over andere verpleeghuizen verdeeld. Volgens Dirkz tot groot ongenoegen van de ouderen, hun familie en het personeel. Terwijl volgens haar alleen een opknapbeurt nodig is.

Zorg intensiever
Het probleem is eerder te weinig verzorgende handen aan bed. Er zijn zo’n 32 plaatsen vrij in de drie SABA-instellingen, maar ook 37 vacatures.  Locatiemanager van verpleeghuis San Pedro, Gloria Granger, legt uit dat de zorg bovendien veranderd is. Vroeger konden mensen zich nog behelpen, nu heeft een groot deel dementie en kan dat niet meer. “De zorg is veel intensiever geworden.”

Ook zij zegt dat de grootste uitdaging het personeel is. “We moeten niet alleen aan gekwalificeerd, maar ook aan voldoende personeel zien te komen.”

Door Sharina Henriquez