Zwembadpompen in erbarmelijke staat – foto: José Manuel Dias

Zwembadpompen in erbarmelijke staat – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – De Curaçaose zwemsport staat op punt van instorten wegens gebrek aan onderhoud aan de twee enige openbare zwembaden. Het zwembad van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) is al meer dan vier maanden gesloten, terwijl bij het zwembad Benny Leito gevreesd wordt dat het pompsysteem het elk moment kan begeven.

Als dit gebeurt dan heeft Curaçao geen openbaar zwembad meer. Beide zwembaden vallen onder de Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) die namens de overheid de sportfaciliteiten op Curaçao beheert.

Volgens de directeur van het FDDK, Thakai Doran, maakt de sluiting van het SDK-bad het moeilijk om zwemcompetities te houden. Het Benny Leito zwembad heeft niet de juiste afmetingen voor competitiezwemmen. “Het SDK zwembad is het enige zwembad dat voldoet aan alle eisen om internationaal te kunnen concurreren”, zegt Doran.

Door de sluiting van het SDK-bad maken momenteel meer dan 40 scholen gebruik van het Benny Leito bad. Dit veroorzaakt grote druk op de capaciteit. Evenals het SDK-bad heeft het Benny Leito ook veel achterstallig onderhoud, met name aan het pompsysteem. “Die zijn in zo’n slechte staat dat ze ieder moment kunnen uitvallen”, zegt Doran. Vernieuwing van het pompsysteem vraagt een investering van 450 duizend gulden.

1.5 miljoen gulden
Het SDK-zwembad is sinds november vorig jaar gesloten omdat de GGD bepaalde bacteriën in het water had gevonden. Al het water werd er uit gepompt en het is met vers water gevuld. Vervolgens begonnen de tegels op de bodem los te laten. Uit onderzoek blijkt dat de bodem in goede staat verkeert en dat er geen nieuw zwembad gebouwd hoeft te worden. Wel moet de bodem gerepareerd worden, of met nieuwe tegels, of er moet een ‘coating’ aangebracht worden. Ook hier is het pompsysteem zeer gebrekkig en moet het vernieuwd worden. De totale opknapbeurt van het zwembad zal 1.5 miljoen gulden kosten.

De overheid heeft de instantie Reda Sosial opdracht gegeven het project van de vernieuwing van het SDK-zwembad te trekken. Tot nu toe is er geen aanwijzing wanneer de reparaties beginnen. Thakai Doran betreurt het dat Reda Sosial de FDDK geen informatie geeft en ook geen rekening houdt met hun standpunten. Doran pleit ervoor om beide zwembaden gelijktijdig te laten opknappen.

Geld
Minister van Algemene Zaken, Ben Whiteman, bevestigt dat de overheid vrijdag geld heeft gestort op de rekening van Reda Sosial. “De overheid heeft akkoord gegeven om daarmee het SDK-zwembad te repareren”, verklaart Whiteman.

Door José Manuel Dias