Donate Philbert-Nieveld, Kenneth Valpoort en Mike Willem

Donate Philbert-Nieveld, Kenneth Valpoort en Mike Willem

WILLEMSTAD – Als de 80/20 wet – die stelt dat 80 procent van de werknemers bij een bedrijf op het eiland van lokale komaf moet zijn, – moet toegepast worden, zijn er ambtenaren nodig die dat gedurende langere tijd controleren. Dat zegt Donate Philbert-Nieveld, sectorhoofd van het Departement van Arbeid.

“Het Departement van Arbeid heeft geen afdeling interne controle meer, en voor de externe controle is er een unit die direct onder de minister valt”, zegt Philbert-Nieveld. Het controleteam is versterkt met 24 personen, maar die hebben slechts een jaarcontract.

Minister Ruthmilda Larmonie (Arbeid) durft de 80/20 wet nog niet doorvoeren vanwege de stortvloed aan kritiek, afkomstig van onder andere de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) en de Vereniging van Supermarkten.

Inspecteurs
Kenneth Valpoort van Horecaf en Mike Willem van de Vereniging van Aannemers Curaçao, noemen de 80/20 regeling wel positief. Volgens Mike Willem, die 34 aannemers vertegenwoordigt, is het niveau van de inspecteurs heel belangrijk. “Anders is de wet tevergeefs.”

Valpoort, de secretaris-generaal van de Horecaf met ongeveer 500 leden, betreurt het dat de wet verkeerd geïnterpreteerd wordt. Volgens hem is vooral in de middelgrote hotels, en in hotels onder Nederlands management, de Curaçaoënaar nog steeds ondervertegenwoordigd. “Als er ruimte is voor een Curaçaoënaar om te werken dan moet die de voorkeur krijgen.”

Aannemers hebben een groot probleem met de toevloed van Venezolaanse arbeidskrachten, terwijl lokale mensen thuis zitten zonder werk. “We zijn voor 80/20 want die wet zal hopelijk de toevoer tegenhouden”, zegt Willem.

Het Departement van Arbeid beseft dat ondernemers mensen uit het buitenland aannemen omdat dat goedkoper is. “En door de gunstige wisselkoers heeft die Venezolaan toch goed verdiend”, voegt Philbert-Nievelt toe.

Volgens Valpoort moet de overheid investeren om mensen een minimum kwalificatie mee te geven. Ze moeten ook de kans krijgen zich te ontwikkelen op de werkplek. “Ondernemers willen werknemers met alle soorten kwalificaties maar investeren niet genoeg in de mensen en er is ook geen systeem om bepaalde werkzaamheden aan te leren.”

Volgens Philbert-Nieveld weet de overheid heel goed dat ze een taak heeft van vormen en opleiden. Willem vult aan dat het onderwijs moet aangepast worden om in de toekomst meer en betere lokale professionals te leveren voor de arbeidsmarkt.

Vacatures
Er is een register van werkzoekenden, maar geen wet die ondernemers dwingt hun vacature bij het Departement van Arbeid te registreren. Daarom kan er niet gesproken worden van een vacaturebank. Er staan tussen de 2500 tot 3000 mensen ingeschreven, maar volgens Philbert-Nieveld zijn er veel meer werkzoekenden.

Pas wanneer een bedrijf arbeidskrachten uit het buitenland wil laten komen eist de wet dat ze die vacature registreren en wordt er gekeken naar gekwalificeerde lokale arbeidskrachten. Ondernemers zijn echter niet verplicht om een lokaal persoon aan te nemen. “We zijn begonnen vergunningen van buitenlanders af te wijzen, omdat we zien dat er veel gekwalificeerde Curaçaoënaars zijn die het werk kunnen doen”, zegt Philbert-Nieveld.

Door Deya Mensche