De werkzaamheden bij boca Ascencion zijn gestaakt - foto: Caribisch Netwerk

De werkzaamheden bij Boca Ascencion zijn gestaakt – foto: Caribisch Netwerk

WILLEMSTAD – Een opvallend gezicht, de feloranje graafmachine in het water van Boca Ascencion. Het zand van deze baai, bekend om haar grote aantal schildpadden, is inzet van de strijd. Vooralsnog heeft minister Suzy Camelia-Römer van Ruimtelijke Planning alle werkzaamheden gestaakt. “Ik lig wakker van alle regels die maar overtreden worden.”

Het zand bij Boca Ascencion is heerlijk zacht, ideaal voor de paardenrenbaan die in Brievengat komt, vertelt dierenspecialist Stanley Ignacio. “Het is heel goed zand, want dit wordt nooit hard en is dus lekker voor de paarden om in te lopen. Het is nergens op het eiland te koop dus vandaar deze barterdeal met Uniek Curaçao. Wij het gratis zand, in ruil voor het opruimen van het afval in deze baai.”

Marien bioloog Mark Vermeij van Carmabi is allerminst blij met de zandopgravingen. “Er is een hele dam gemaakt, waardoor de waterbeweging stil is komen te liggen. Ze hebben het weer vrij snel open moeten maken, maar dit getuigt niet van enig inzicht in het ecosysteem.” Hij benadrukt dat dit een beschermd Ramsargebied is.

Plasticbaai
Uniek Curaçao, de beheerder van dit stuk grond, zit niet in wat er mis is met deze deal. “Deze opgravingen gebeuren als sinds 1984”, vertelt Theo van der Giessen. Hij geeft aan dat het helemaal niet het gebied is waar de schildpadden verblijven. “Als zij het zand weghalen, nemen ze tegelijkertijd de autowrakken en ander afval mee dat meters diep in de grond zit. Het wordt niet voor niets in de volksmond Plasticbaai genoemd. Je kunt dit Ramsargebied ook totaal laten vervuilen, maar dat lijkt me niet de bedoeling.”

De werkzaamheden zijn begonnen zonder vergunning - foto: Caribisch Netwerk

De werkzaamheden zijn begonnen zonder vergunning – foto: Caribisch Netwerk

Zodra de aanlegvergunning alsnog binnen is, willen Van der Giessen en Ignacio hun graafwerkzaamheden voortzetten. “Of er nou tegenstanders zijn of niet. Wij moeten ervoor zorgen dat het zandpeil goed blijft op die plek.” Een van die tegenstanders is Vermeij: “Onder het mom van natuurbehoud. Nou, daar hoef je als mens niet bij te helpen dat doet de natuur zelf wel. Er zit een hoop rotzooi in de bodem, zoals lood en cadmium, als je daar gaat lopen spitten is er potentieel gevaar dat dit naar boven komt.”

Inmiddels heeft een inspecteur erop toegezien dat de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd, zegt minister Camelia-Römer. “De schade is zo goed mogelijk hersteld, de gebouwde dam is weggehaald, maar je kunt het nooit helemaal herstellen. Ons eiland is 444 vierkante kilometer en dus moeten we heel voorzichtig met de ruimte omgaan. Er is geen ruimte voor vergissingen.”

Overtredingen
De minister heeft haar buik vol van alle overtredingen die zij dagelijks constateert binnen haar ministerie. Ze stelt op korte termijn extra mensen aan die moeten toezien op illegaliteit. “Mensen zijn continu bezig het eiland te vervuilen. Kennelijk zijn er heel wat burgers die dat normaal vinden. Dat kan niet langer. Er gaat een streep door de tolerantie.”

Door Anneke Polak