Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs na afloop van de zitting - foto: Anneke Polak

Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs na afloop van de zitting – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – MFK-leider Gerrit Schotte is niet onder de indruk van de kritiek aan zijn adres, nu hij aanblijft als Statenlid na zijn veroordeling. “Ze mogen de wet veranderen”, laat hij weten. Tot die tijd blijft de grootste oppositieleider gewoon aan.

Statenvoorzitter Mike Franco verbaast het niet dat Schotte zijn ontslag niet bij hem heeft ingediend. “Ik heb geen enkele tool in handen om te zeggen dat hij niet mag komen. Hijzelf kon naar de Staten komen om mee te delen dat hij afstand zou nemen. Maar ik verwacht dat niet, het heeft te maken met eigen moraal.”

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang uitte vandaag haar ongenoegen in de Staten. “Het is erg, maar je kunt er niets aan doen. Het is verdrietig dat een Statenlid niet de morele autoriteit heeft om zichzelf terug te trekken.” De suggestie van Schotte om een wetswijziging in te dienen, wuift Leeflang van de hand. “Dat zou in strijd zijn met de Staatsregeling, die stelt dat alleen de rechter iemand het kiesrecht mag ontnemen.”

Schotte werd vrijdag tot drie jaar celstraf veroordeeld wegens ondermeer witwassen, valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Hij is in hoger beroep gegaan.

Gedragscode
PAIS-leider Alex Rosaria heeft namens de coalitie een brief opgesteld waarin wordt aangedrongen op zijn ontslag. Om te voorkomen dat Leeflang met haar nieuwe partij Un Kòrsou Hustu ooit in een dergelijke situatie zal komen, heeft zij een gedragscode opgesteld waarin staat dat verdachte ministers door de fractie worden afgezet en verdachte Statenleden door de partij uit het parlement worden gehaald.

Door Anneke Polak