Angel Bermudez. Foto: Ariën Rasmijn

Angel Bermudez – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Angel Bermudez is één van ‘twee of drie’ kandidaten die de Arubaanse regering aan de Rijksministerraad gaat voordragen voor de post van gouverneur. Premier Mike Eman ontkent publicaties in de lokale media dat het selectieproces rond is, en dat de huidige minister van Financiën de enige kandidaat is die wordt voorgedragen.

Eman vindt het jammer dat het selectieproces in de publiciteit is gekomen en wil geen namen noemen. Hij zegt dat het proces op het punt is dat er kandidaten worden voorgesteld aan de Rijksministerraad, die uiteindelijk het laatste woord heeft over wie de in mei vertrekkende gouverneur Fredis Refunjol zal opvolgen.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Eman

Bermudez heeft zelf bevestigd dat hij voor de post is gevraagd en dat hij onder voorwaarden ook de kandidatuur op zich neemt. Eman geeft daarna toe dat hij inderdaad één van de kandidaten is die voorgedragen wordt. Zowel Eman als secretaris van de Ministerraad Nicole Hoevertsz merken op dat het niet de bedoeling is dat namen naar buiten komen.

De premier noemt daarbij ook de geruchten die in de afgelopen weken rondgingen over een mogelijke kandidatuur voor de gevolmachtigde ministers in Den Haag en Washington, Alfonso Boekhoudt en Andy Lee. “We proberen in ieder geval de namen en ook de gesprekken zoveel mogelijk intern te houden. Maar het blijft een klein eiland.”

Inmiddels heeft het ministerie van Koninkrijksrelaties ook gereageerd op het lekken van de kandidatuur van Bermudez. Nieuwswebsite Noticia Cla kreeg bericht dat er nog geen akkoord is tussen Aruba en Nederland over een kandidaat en dat de kandidatuur van Bermudez wat Nederland betreft niet aan de orde is.

‘Kennelijk kandidaat’
Bermudez zegt dat de berichten in de lokale media over zijn kandidatuur ‘kennelijk’ kloppen. “Kennelijk heeft de Ministerraad een besluit genomen!”, laat hij vanuit New York weten. Bermudez zegt dat hij op het verzoek van de regering is ingegaan, ‘op voorwaarde dat ik de begroting van 2017 nog opstel.’

Op de vraag of hij pas daarna wordt geïnstalleerd zegt Bermudez: “Kennelijk. Wanneer ik terug ben hoor ik het allemaal.” Zelf verwacht Bermudez dat de begroting van 2017 in juni of juli gereed zal zijn. “De minister-president zal uitstel vragen.”

Zakenminister
Bermudez trad in 2014 aan als zakenminister van Financiën, nadat Juan David Yrausquin opstapte naar aanleiding van de begrotingscrisis die leidde tot de hongerstaking van premier Eman. Voor het vertrek van Yrausquin diende Bermudez als zijn adviseur.

Door Ariën Rasmijn