Matser verlaat de rechtbank op vrijdagmorgen. Foto Today / Leo Brown

Matser verlaat de rechtbank op vrijdagmorgen – foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – De rechter-commissaris heeft de detentie van het onafhankelijke parlementslid Silvio Matser met acht dagen verlengd. Matser zit vanaf zaterdagmiddag in voorlopige hechtenis, maar deze situatie zal volgens zijn advocaat Cor Merx niet leiden tot schorsing als lid van het parlement.

Merx verwijst hiervoor naar de staatsregeling die bepaalt dat parlementariërs die in voorlopige hechtenis zitten van rechtswege worden geschorst. Dit gaat echter alleen op voor ambtsmisdrijven. “Lidmaatschap van een criminele organisatie, het kopen van stemmen en witwassen staat daar niet bij.”

Kiesrecht
Andere advocaten twijfelen hieraan, omdat de staatsregeling ook verwijst naar misdrijven waarvoor ontzetting uit het kiesrecht als bijkomende straf kan worden opgelegd. Op stemmen verkopen staat een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar en ontzetting uit het kiesrecht kan als bijkomende straf worden opgelegd.

Na een pleidooi van Merx, heeft de rechter-commissaris de beschuldiging van witwassen vrijdagmorgen geschrapt. Op vrijdagmorgen heeft de Landsrecherche Matser’s 80-jarige moeder meegenomen voor ondervraging.

Matser blijft in hechtenis in volledige beperking; dit betekent dat hij geen bezoek mag ontvangen en dat hij geen toegang heeft tot radio, televisie, kranten, internet en telefoon. Een verzoek tot opheffing van de beperkingen is woensdag afgewezen.

Matser is op woensdag 2 maart gearresteerd door de Landsrecherche. In 2014 won hij, als de nummer 23 en laatst op de lijst van de Verenigde Volkspartij (UP) 498 stemmen; alleen partijleider Theo Heyliger (1,945 stemmen) en fractieleider Franklin Meyers (614) deden het beter.

Geruchten
De geruchten over stemmenkoperij deden al direct de ronde. In oktober is een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM). Na een feitenonderzoek startte het OM in mei 2015 een strafrechtelijk onderzoek.

Matser’s arrestatie kwam op een ongelukkig moment – de derde dag van de begrotingsbehandeling. De goedkeuring van de begroting staat daardoor op losse schroeven en kan alleen werkelijkheid worden met steun van de oppositie.

Voorwaardelijke steun
Het onafhankelijke parlementslid Leona Marlin-Romeo heeft voorwaardelijke steun toegezegd, maar het is de vraag of de regering de amendementen die zij op tafel heeft gelegd wil en kan overnemen. Zodra de beperkingen voor Matser worden opgeheven zou het parlement in de gevangenis kunnen vergaderen om de benodigde meerderheid voor de begroting te krijgen.

Door Hilbert Haar