Andre Bosman, en Roelof van de Laar en luisteren naar de presentatie in de Tweede Kamer - foto: Pieter Hofmann

André Bosman (VVD), Roelof van Laar (PvdA) en Ronald van Raak (SP) luisteren naar de presentatie in de Tweede Kamer – foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – In de Tweede Kamer heeft het bedrijf Bluerise vandaag gesproken met de commissie Koninkrijksrelaties. De technologie- en projectontwikkelaar wil Saba duurzaam voorzien van energie en drinkwater.

Het eiland is nu nog afhankelijk van geïmporteerde energie. Drinkwater is erg prijzig.

Thermische energie
Bluerise wil thermische energie inzetten. Deze techniek gebruikt het temperatuurverschil tussen oppervlaktewater en diepzeewater, waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Het opgepompte diepzeewater is ook geschikt om drinkwater van te maken. Elektriciteit zou volgens Bluerise-CEO Remi Blokker kunnen concurreren met de huidige prijzen, met name drinkwater zou aanzienlijk goedkoper worden.

Het Sabaanse landschap zou nauwelijks veranderen, op twee pijpleidingen in de oceaan na. Bluerise heeft tijdens de presentatie van Blokker drie plaatsen aangewezen die het meest geschikt zijn om de installatie te plaatsen: een bij luchthaven, een bij de haven en een aan de westkant.

Kosten
Momenteel draait Saba op dieselgeneratoren. Die zijn goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Het kostenplaatje van thermische energie is anders opgebouwd dan de huidige energievoorziening. Het overgaan op duurzame energie kost minstens 10 miljoen euro aan de installatie.

Het gebruik zou goedkoper zijn dan de huidige methode. Saba heeft dan een installatie voor thermische energie met een economische levensduur van 20 tot 30 jaar. Ook is het eiland dan niet afhankelijk van import. Blokker: “De bron is gratis. Dat is de oceaan.”

Haalbaarheidsstudie
Ondanks aandringen van de Kamerleden kan Blokker nog geen exacte bedragen noemen. Daarvoor is het kostenplaatje te afhankelijk van factoren die nog niet onderzocht zijn. Ook voor een haalbaarheidsstudie zijn de exacte kosten niet duidelijk. Die zou enkele tienduizenden euro’s kunnen bedragen. Als de zeebodem ter plaatse ook nog onderzocht moet worden, loopt het bedrag op naar een ton.

Bluerise heeft volgende week een ontmoeting met de Sabaanse gedeputeerde Bruce Zager. De commissie Koninkrijksrelaties vraagt minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) om de Tweede Kamer per brief op de hoogte te houden.

Door Pieter Hofmann