Het onderzoek Bientu heeft acht jaar in beslag genomen - foto: Anneke Polak

Het onderzoek Bientu heeft acht jaar in beslag genomen – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Loterijbaas Robbie dos Santos heeft vanochtend vier jaar gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk tegen zich horen eisen in de zaak Bientu. Het Openbaar Ministerie (OM) eist daarnaast twee jaar proeftijd, het verbeurd verklaren van al het in beslag genomen cash geld en alle 55 bankrekeningen.

Zijn bedrijven The Moneygame NV, Jamarooma Lotteries en Administratiekantoor Dollar zouden volgens de eis van het OM respectievelijk boetes moeten betalen van 3,5 miljoen, één miljoen en acht miljoen gulden.

Door belastingontduiking zou de Curaçaose samenleving door de jaren heen vijftig miljoen gulden onthouden zijn, zo’n acht procent van de opbrengst van de belastingen van het land. “Wat had Curaçao, binnen de Nederlandse Antillen maar ook als zelfstandig land, met al dat geld wel niet kunnen doen. Publieke taken als onderwijs en gezondheidszorg hadden er anders uitgezien.”

Politieke lading
Een verdachte met twee gezichten, zo stelt het OM. Een weldoener voor de buitenwereld, maar in werkelijkheid ‘een ordinaire zakkenvuller’. Dos Santos zou zijn geholpen door ‘vrienden bij de overheid en in de politiek’. Het OM geeft daarmee aan dat er inderdaad sprake is van een politieke lading, zoals de verdediging heeft aangevoerd.

“Wij doelen op de steun die Dos Santos heeft gekregen van ministers die de zelfstandigheid van het OM aan hun laars lappen en er alles aan doen om het strafrechtelijk onderzoek in de kiem te smoren. Het is een wonder dat het strafrechtelijk onderzoek deze aanslagen heeft overleefd en thans inhoudelijk wordt behandeld.”

De verdediging krijgt vandaag en donderdag het woord in de zaak Bientu, waarvan de inhoudelijke behandeling vrijdag eindigt met het laatste woord van de verdachte. De rechter doet op 1 april uitspraak.

Door Anneke Polak