Loterijbaas Robbie dos Santos temidden van zijn aanhang voor het gerechtsgebouw - foto: Anneke Polak

Loterijbaas Robbie dos Santos temidden van zijn aanhang voor het gerechtsgebouw – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Loterijbaas Robbie dos Santos van Robbie’s Lottery begrijpt niet waarom juist hij wordt aangepakt in de zaak Bientu voor het verkopen van illegale loten. “Ik weet wel dat die handelswijze fiscaal gezien verkeerd was, maar er werd al die jaren niet zo zwaar aan getild. Het bestuur van Curaçao heeft er nooit op gereageerd.”

Dat Dos Santos er aparte bonboekjes op nahield wordt niet ontkend tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van Bientu. Dat op die valse bonboekjes met loten ook ‘Wega di Number’ staat, de naam van de officiële loterij, vindt Dos Santos niet raar. “Waarom niet? ‘Wega’ betekent gewoon ‘spel’. Iedereen die een lot op straat koopt weet dat het valse loten zijn.”

Een reportage van Anneke Polak

Dos Santos wilde met de belastingdienst overleggen over de omvang van de naheffing, omdat over de illegale loten geen omzet- en winstbelasting is betaald, maar de inspecteur gaf aan de strafzaak eerst af te willen wachten. Ook zijn er inkomsten en vermogen niet gemeld aan de belastingdienst, de omvang hiervan zegt Dos Santos niet te weten. “Ik wil belastingontduiking niet goedpraten, maar helaas is dit mijn lot in de loterijbusiness.”

Getuigen
In de zaak Bientu zijn vijf getuigen door rechter Ter Berg gehoord, die allen bevestigen dat de verkoop van illegale loten overal op Curaçao gebeurt door verschillende loterijhouders. Onder hen voormalig voorzitter Fundashon Wega di Number Kòrsou Marius Römer: “Er zijn meer niet-vergunde loterijen dan vergunde loterijen. Hierdoor loopt het land Curaçao meer dan 100 miljoen gulden per jaar mis.”

Door Anneke Polak