archieffoto: John Samson

archieffoto: John Samson

LEIDEN – Europese Nederlanders en buitenlanders zijn niet altijd zo welkom op Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).

De onderzoekers hebben aan inwoners van de Caribische rijksdelen gevraagd wat zij van de aanwezigheid van immigranten en toeristen vinden. Zo’n 54 procent op Curaçao en 42 procent op Aruba zegt dat er te veel Europese Nederlanders op het eiland wonen. Op Bonaire is de stemming duidelijk het negatiefst: 73 procent. Dat zou volgens het KITLV vooral te maken hebben met de nieuwe staatkundige verhoudingen sinds 2010. 

John Samson in gesprek met dr. Wouter Veenendaal van het KITLV

Nederlandse toeristen
Als het specifiek gaat over Nederlandse toeristen, zijn de inwoners ook niet zo positief. Op Bonaire en Curaçao vindt 45 procent dat er te veel toeristen uit Nederland komen. Volgens onderzoeker Wouter Veendendaal wordt er opvallend veel geklaagd over hoe Nederlandse toeristen zich op de eilanden gedragen. Op Aruba is bijna 58 procent juist positief over Nederlandse toeristen op het eiland.

Buitenlanders
De onderzoekers hebben ook aan de inwoners gevraagd of zij vinden dat er te veel buitenlanders op het eiland wonen. 95 procent is het op Aruba mee eens met de stelling. Ook Bonaire (80 procent) en Curaçao (83) blijken moeite met de aanwezigheid van buitenlanders op hun eiland.

Er is rekening gehouden met de wereldwijde weerstand tegen migranten en de spanningen die rond 10-10-’10 zijn ontstaan. Dat de cijfers hoog liggen, hebben de wetenschappers zelf niet verwacht. Zij gaan de onderzoeksresultaten verder analyseren.

Bovenwinden
Wat verder opvalt is dat de weerstand tegen Europese Nederlanders op Saba en Sint Eustatius een stuk gematigder is. “We zien wel dat er weerstand is tegen andere buitenlanders, zoals Haïtianen en Dominicanen die op de eilanden zijn gaan wonen”, zegt Veenendaal.

Cijfers over Sint Maarten ontbreken, omdat de wetenschappers een sterk vermoeden hebben dat lokale enquêteurs gefraudeerd hebben met de data.

Door John Samson