Vandaag zijn de aanpassingen voorgesteld aan de minister van Onderwijs, morgen komen de Sitek-leden terug om antwoord te krijgen en wordt er dus weer gestaakt. Foto: Elisa Koek

Vandaag zijn de aanpassingen voorgesteld aan de minister van Onderwijs, morgen komen de Sitek-leden terug om antwoord te krijgen en wordt er dus weer gestaakt – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Voor de derde dag legden honderden docenten vandaag hun werk neer: ze willen dat er verbeteringen worden doorgevoerd in arbeidsvoorwaarden en er wordt afgebleven van hun voorzieningen. “Ik werk al 35 jaar en zou al met pensioen kunnen zijn. Nu moet ik op mijn 65e achter een kind van acht aanrennen”, zegt de 58-jarige Marlon Lourens, docent aan het Prins Bernhard School.

Lio Plantijn, voorzitter van Sitek, vindt dat de maat vol is. De docenten wachten al jaren op toegezegde veranderingen, maar er gebeurt niets. Morgen wordt ook gestaakt in afwachting van een reactie van de overheid.

Een reportage van Elisa Koek

Drukte
De drukte en het vechten om een parkeerplaats bij Sitek doet bijna denken aan een groot feest of festival, maar niets is minder waar. De bijeenkomst op woensdagmorgen is georganiseerd om docenten en andere geïnteresseerden te informeren over de punten waarover Sitek antwoord wil van de regering.

Driehonderd mensen van zeker vijftig Curaçaose scholen hebben zich verzameld op het plein achter het gebouw. Ook buschauffeurs van schoolbussen zijn aanwezig.

De heikelpunten behelzen zaken als veiligheid op school, maar ook het verhogen van de pensioenleeftijd, arbeidsvoorwaarden en onduidelijkheid over het Nederlandse onderwijssysteem. Plantijn noemt als concrete voorbeelden het huidige bijscholingsprogramma. “Daar klopt niets van. Docenten die bijvoorbeeld niet aanwezig zijn, ontvangen gewoon een diploma. Ook zouden er cursussen Nederlands en Rekenen moeten komen om goed geschoolde docenten te creëren, maar het zijn formaliteiten die niet serieus worden uitgevoerd of gecontroleerd.”

Agressieve ouders
Veel aanwezigen maken zich zorgen over hun veiligheid. De berichten over schietpartijen op scholen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten hakten er flink in. “En hier kan iedereen zomaar het schoolgebouw oplopen”, zegt Plantijn. Bovendien zijn ouders van nu niet meer vergelijkbaar met die van dertig jaar terug. “Ouders worden soms agressief als je kritiek geeft en bovendien hebben ze minder tijd voor hun kinderen”, gaat Lourens verder. Ook Corinne Goorn van het Maria College heeft dit meegemaakt. “Tijdens gesprekken worden ouders regelmatig zeer agressief. Ik sta er dan alleen voor. Daarom kom ik nu op voor mijn rechten.”

Veel aanwezigen maken zich zorgen over hun veiligheid. De berichten over schietpartijen op scholen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten hakten er flink in. Foto: Elisa Koek

Veel aanwezigen maken zich zorgen over hun veiligheid. De berichten over schietpartijen op scholen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten hakten er flink in. Foto: Elisa Koek

Docenten voelen zich niet gerespecteerd en maken zich bovendien zorgen over de toekomst. “Wie wil er nu nog docent worden?”, vraagt Lourens zich af. Volgens de docent komt het eiland binnen een jaar flink in de problemen door een gebrek aan docenten. “Het is de slechts betaalde baan na een Hbo-opleiding en de voorwaarden nu, maken het ontzettend onaantrekkelijk.” Toch had hij zelf nooit een andere baan willen hebben. “Je wilt kinderen iets leren en bijbrengen. Lesgeven is een roeping, ik heb liefde voor mijn vak, maar die liefde wordt nu hard weggeveegd.”

 
Actie voor de zomervakantie
Plantijn stelt dat het echt tijd is voor actie en Sitek niet meer opgeeft tot er concreet werk wordt gemaakt van de verschillende punten. Vandaag zijn de aanpassingen voorgesteld aan de minister van Onderwijs, morgen komen de Sitek-leden terug om antwoord te krijgen en wordt er dus weer gestaakt. “En voor de zomervakantie moeten de punten concreet worden anders beginnen we weer opnieuw.”

Door Elisa Koek