De Zika-conferentie op Aruba vestigt ook de aandacht op bloedbanken - foto: Sharina Henriquez

De Zika-conferentie op Aruba vestigt ook de aandacht op bloedbanken – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Tijdens een druk bezochte Zika-conferentie op Aruba wordt duidelijk dat bloedbanken het gedoneerde bloed niet testen op het virus.

De Arubaanse microbioloog Riem van den Berg brengt dit onder de aandacht. “Het gaat om mensen die niet weten dat ze Zika hebben gehad, omdat ze milde symptomen hadden. Ze kunnen dan bloed geven tijdens de acute fase van het virus. En zo andere mensen, die heel erg ziek zijn en zitten te wachten op bloedtransfusie, ook iets anders meegeven. Wat op dat moment fataal kan zijn.”

Sharina Henriquez in gesprek met Riem van den Berg

De bloedbanken in het Koninkrijk testen op dit moment niet op Zika. “In Nederland wordt niet getest omdat het een importziekte is. Op de Caribische eilanden heb je de mug wel, daarom is de vraag relevant hoe veilig het bloed is”, zegt viroloog Byron Martina van het Erasmus Medisch Centrum. Hij sprak ook op de conferentie dinsdagavond.

Test
Martina zit in het internationaal onderzoeksteam, dat wordt betaald met Europees geld. Een van de onderzoeken concentreert zich op de bloedbanken. “Wij gaan al het (gedoneerde) bloed bekijken, van mensen die aangeven niet ziek te zijn maar toch het virus te hebben. Als dat het geval is, moet je een test introduceren om het bloed te screenen voordat je het aan mensen geeft.”

Brief aan donoren
Stichting Bloedbank Aruba laat weten binnenkort een brief te sturen naar donoren, met het verzoek binnen twee weken aan te geven of zij symptomen hebben die kunnen duiden op Zika en de aanverwante virussen Dengue en Chikungunya. De bloedbank test ook niet op die virussen.

Door Sharina Henriquez