Foto: Archief

ORANJESTAD — De Jamaicaanse band T.O.K. mag haar controversiële teksten tegen homo’s, vrouwen en witte mensen niet ten gehore brengen tijdens hun concert op Aruba.

Dit nadat lokale LHBT-belangenorganisaties tot een boycot van het jaarlijkse Flip Flop Festival hebben opgeroepen en de ministers van Cultuur en Gezin hun afkeuring van de racistische en homo- en vrouwonvriendelijke teksten van de band kenbaar hebben gemaakt.

Het festival is op 27 februari. De tekst van onder meer het nummer ‘Chichiman’ van headliner T.O.K., waarin wordt opgeroepen om homo’s in brand te steken, valt niet in goede aarde.

De band zou bovendien ook andere nummers in het repertoire hebben met teksten die vrouw-onvriendelijk en racistisch zijn. Ook minister van Toerisme en Cultuur Otmar Oduber en minister van Onderwijs en Gezin Michelle Hooyboer-Winklaar zijn niet te spreken over de boeking van T.O.K.. “Als persoon keur ik deze uitingen volledig af en zal ik niet toestaan dat deze naar voren worden gebracht”, zegt Oduber. Minister Hooyboer-Winklaar gaf aan Oduber hierin te steunen ‘als minister en als mens’.

‘Stekker eruit’
Afgelopen vrijdag vond er een gesprek plaats tussen de homo-belangenorganisaties en bierbrouwer Balashi die het festival organiseert. Volgens Maikel Kelly van stichting Alfa was Balashi niet op de hoogte van de controversiële aard van de teksten van T.O.K.. “Ze hadden al eens eerder op Aruba gespeeld en dat bleek toen een succes. Om die reden werden ze opnieuw geboekt, kregen wij te horen”, zegt Kelly.

Volgens hem was er mede daarom ook een ‘defensieve houding’ van de bierbrouwer. “Ze waren geschrokken van de oproep voor een boycot, dat overigens niet direct van ons maar uit onze achterban kwam. Maar al gauw draaide de sfeer om en gingen we naar oplossingen zoeken”, verklaart Kelly.

“De organisaties maakten zich zorgen over liedjes die meer dan vijftien jaar geleden zijn verschenen, en waar de band ook afstand van heeft genomen”, aldus een verklaring van Balashi. “Wij hebben met de organisaties afgesproken dat we een brief naar het management van de band sturen met het verzoek de nummers niet te spelen. Doen ze dat alsnog dan trekken we de stekker eruit en moeten ze het podium verlaten. De belangenorganisaties nemen genoegen met ons voorstel. We hebben hen ook uitgenodigd om hun leden naar het festival te laten komen.”

Regenboog
“Ze hebben ons gevraagd om in grote getalen en met regenboogvlaggen te komen, maar ik betwijfel of een groot aantal van ons die nog altijd niet uit de kast zijn gekomen dat ook zullen doen”, zegt Kelly. “We zijn blij met wat hieruit is gekomen, maar als het alsnog misgaat en ze blijven spelen, dan strijden wij door.” Lachend: “Nu moet ik nog even mijn plat Jamaicaans oefenen om volgende week hun teksten bij te kunnen houden.”