viroloog Byro Martina van het Erasmus Medisch Centrum.

Viroloog Byron Martina van het Erasmus Medisch Centrum

DEN HAAG – Aruba, Bonaire en Curaçao staan aan de vooravond van een Zika-epidemie. Dat denkt Byron Martina, viroloog van het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam.

Martina hamert op samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk op het gebied van Zika. ”Ik denk ook dat de intentie er is. Kijk naar wat je samen kan doen en hoe je dat moet opzetten.”

Pieter Hofmann in gesprek met viroloog Byron Martina

De eilanden kunnen de expertise van het Erasmus MC bijvoorbeeld goed gebruiken. “De belangrijkste vraag is nu: is Zika verantwoordelijk voor microcefalie? Want dat is tot nu toe alleen in Brazilië geconstateerd.” Microcefalie, waarbij baby’s geboren worden met een kleine schedel en de hersenen zich onvolledig ontwikkelen, is alleen waargenomen in de armste delen van Brazilië. Volgens Martina leidt armoede tot verminderde muggenbestrijding, waardoor de muggen vaker ziektes overbrengen.

Martina: “Curaçao is niet echt arm, al zijn er arme wijken. Maar ook in rijke wijken heb je broedplaatsen. Uiteindelijk denk ik dat er een epidemie zal ontstaan op Curaçao en ook op de andere eilanden. Want een door muggen overdraagbare epidemie kun je niet voorkomen.”

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers tijdens het overleg over het zikavirus.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers tijdens het overleg over het zikavirus.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is het Zikavirus vandaag besproken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft gezegd dat de ‘sense of urgency’ in Caribisch Nederland voldoende is.

De bewindsvrouw denkt wel na om een meldingsplicht in te voeren bij constatering van het Zikavirus. Nu is dat niet verplicht omdat het informele meldingssysteem volgens haar goed werkt.

Centralisering
Schippers komt waarschijnlijk in april met een wetsvoorstel voor centralisering. De centrale overheid wordt verantwoordelijk om vestiging in Nederland van tropische muggen die ziektes overbrengen te voorkomen. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog bij gemeenten. De minister denkt dat maatregelen beter af te dwingen zijn met landelijk toezicht.

Geen uitroeiing
Schippers zegt dat het voorstel er is ter voorkoming van de vestiging van tropische muggen. In Caribisch Nederland zijn deze muggen al gevestigd. Op de vraag van Tweede Kamerlid Reinette Klever (PVV) of de muggen op de BES-eilanden niet uitgeroeid moeten worden, antwoordt de bewindsvrouw: “Nee, het is onmogelijk om de mug daar uit te roeien.”

Door Pieter Hofmann