Minister Schwengle aan het woord tijdens de persconferentie vandaag. Naast hem Dr. Salazar – foto: Ariën Rasmijn

Minister Schwengle aan het woord tijdens de persconferentie vandaag. Naast hem Dr. Salazar – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Aruba heeft zes geregistreerde gevallen van lokale Zika-besmettingen, waarmee de ziekte nu endemisch is geworden voor het eiland. Dr. Wilmer Salazar van het Departement voor Volksgezondheid zegt dat lokale besmetting onvermijdelijk was.

Sinds vorig jaar, toen in verschillende landen in de regio de ziekte zich begon te verspreiden, is het Departement van Volksgezondheid begonnen om plaatselijk op Zika te screenen en een actieplan op te stellen voor als de ziekte Aruba zou bereiken.

Volgens de minister van Volksgezondheid Alex Schwengle, staat Aruba nu officieel op de lijst van landen waar Zika een endemische ziekte is en dit kan volgens de minister gevolgen hebben de toeristische sector. Deze week al begint er een grootscheepse schoonmaakactie om zoveel mogelijk broedplaatsen van de aedis aegypti mug op het hele eiland op te ruimen.

Ook wordt een bewustwordingscampagne gestart, lokaal en voor toeristen. De overheid heeft hier ongeveer een half miljoen gulden voor uitgetrokken, zegt minister Schwengle.

Door Ariën Rasmijn