Sietse Fritsma - foto: Jamila Baaziz

Sietse Fritsma – archieffoto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – In de Tweede Kamer hebben de partijen vandaag gereageerd op het wetsvoorstel van Sietse Fritsma en Machiel de Graaf (PVV) om criminele Antillianen uit te zetten. Fritsma: “Curaçao doet dit al. Vreemd dat het wel een probleem is als ik voorstel om onderscheid te maken naar land van herkomst.”

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat mensen uit Curaçao, Sint Maarten of Aruba die in Nederland worden veroordeeld vanwege een misdrijf worden uitgezet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Nederlandse paspoorthouders op basis van hun geboorteland.

Pieter Hofmann in gesprek met Sietse Fritsma

Fritsma ziet daar geen probleem in: “Je ziet dat Curaçao vestigingseisen stelt aan Europese Nederlanders die niet gelden voor de eigen bevolking. Dat is onderscheid maken op land van herkomst. Als Curaçao het doet is het geen probleem, dus het is allang een bestaand middel.”

Glijdende schaal
Of een veroordeelde Nederlander uit de Caribische landen van het Koninkrijk wordt uitgezet, hangt af van de zogeheten glijdende schaal. Hoe korter in Nederland, hoe groter de kans op uitzetting bij een veroordeling. Fritsma: “Je kunt dus niet zeggen dat een delict altijd tot uitzetting leidt. Maar als je binnen een jaar na aankomst in Nederland een strafbaar feit pleegt, leidt dat tot uitzetting.”

Dezelfde regeling geldt in het vreemdelingenrecht. Vreemdelingen met een verblijfsvergunning kunnen afhankelijk van de glijdende schaal uitgezet worden na een veroordeling. Met de Fritsmawet worden Nederlanders uit de Caribische landen van het Koninkrijk gelijkgesteld aan mensen met een verblijfsvergunning. “Wij vinden die vergelijking opgaan omdat het in beide gevallen gaat om mensen uit een ander land”, zegt Fritsma.

Kritiek
Eerder oordeelde de Raad van State negatief over het wetsvoorstel. Regeringspartij PvdA wijst het voorstel af omdat het onderscheid maakt tussen Nederlanders. “Zoals de Raad van State al concludeert, bestaat geen rechtvaardigende grond voor deze discriminerende wet.” Maar coalitiepartner VVD zegt de zorgen over de criminaliteitscijfers onder Antillianen te delen. Eerder diende parlementariër André Bosman een wetsvoorstel in om vestigingseisen te stellen aan Antillianen.

De SP concludeert dat de Fritsmawet leidt tot rechtsongelijkheid, D66 vindt het een inbreuk op ongedeeld Nederlanderschap. Het CDA denkt dat het juridisch onhoudbaar is.

Door Pieter Hofmann