Hans Evers van stichting Ban Boneiru Bèk houdt een informatiesessie over wonen en werken in Caribisch Nederland - foto: John Samson

Hans Evers van stichting Ban Boneiru Bèk houdt een informatiesessie over wonen en werken in Caribisch Nederland – foto: John Samson

HOUTEN – Bonaire trekt volle zalen bij de twintigste Emigratiebeurs in Nederland. Vooral Europese Nederlanders die Nederland zat zijn, tonen interesse bij de stand en de informatiesessies.

 
Hans Evers van stichting Ban Boneiru Bèk woont ruim 12 jaar op Bonaire. Na twee dagen op de beurs te hebben gestaan, stoort hij zich aan de misvattingen en het gebrek aan kennis over de Koninkrijksdelen. “Er zijn mensen die zeggen dat ze het liefst op Saba willen wonen en dan op Bonaire willen werken”, vertelt Evers. “Dat is de afstand Amsterdam – Milaan. Dan moet je nog een hele dag reizen via Curaçao en Sint Maarten.”

John Samson in gesprek met Hans Evers van Ban Boneiru Bèk

Eén van de vragen die gesteld wordt, is of Bonaire ook een werkloosheidsuitkering kent. Volgens Evers staan veel bezoekers er versteld van als ze erachter komen dat voor de overzeese gemeenten afwijkende sociale voorzieningen gelden, in vergelijking met de gemeenten in het Europese deel van Nederland.

Bezoekers bladeren door de ruim 40 vacatures bij de stand 'Kaya Boneiru' - foto: John Samson

Bezoekers bladeren door de ruim 40 vacatures bij de stand ‘Kaya Boneiru’ – foto: John Samson

In Caribisch Nederland komen steeds meer vacatures op de markt. De stichtingen Ban Boneiru Bèk en OCaN proberen al jaren eilandgenoten in Nederland over te halen om te remigreren. Dat lukt deels, met veel moeite, omdat zij op Bonaire meestal minder zullen verdienen dan in Nederland.

 
Maar de vacatures moeten hoe dan ook gevuld worden, desnoods door buitenlanders. Dat druist tegen de wens in van de lokalen: onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde laat zien dat 80 procent van de Bonairianen niet zitten te wachten op meer buitenlandse immigranten. Ruim 70 procent is van mening dat er te veel Europese Nederlanders op het eiland wonen.

Slechte mentaliteit
Volgens een opiniepeiling van de Emigratiebeurs zouden veel Nederlanders willen emigreren vanwege de ‘slechte mentaliteit’ in Nederland. Datzelfde gevoel heerst ook bij veel Caribische Nederlanders, stelt Cynthia Ortega-Martijn van OCaN. Zij merkt dat meer Antillianen aangeven dat zij klaar zijn om terug naar de eilanden te gaan.

Door John Samson