Het is dringen geblazen bij de stand van het Curaçaohuis, waar vooral de vacatures uit de gezondheidzorg en onderwijs te vinden zijn - foto: John Samson

Het is dringen geblazen bij de stand van het Curaçaohuis, waar vooral de vacatures uit de gezondheidzorg en onderwijs te vinden zijn – foto: John Samson

HOUTEN – In de hallen waar de stand van het Curaçaohuis staat bij de Emigratiebeurs, is het drukker dan voorgaande jaren. Meer dan dertig mensen hebben aangegeven dat zij op Curaçao willen investeren, vertelt Violet Nicholas, van het adviesbureau Document Agency Curaçao.

Meer dan 12.500 bezoekers kwamen dit jaar naar de Emigratiebeurs in Houten. Zaterdag stonden mensen tot aan de deuropening om naar de tips van Nicholas te luisteren. Op zondag is de drukte iets minder, want het sneeuwt en bovendien is het Valentijnsdag.

John Samson in gesprek met ondernemersadviseur Violet Nicholas

Voor de aanwezigen met een Nederlands paspoort heeft Nicholas goed nieuws: de regels zijn in de afgelopen twee jaar versoepeld. Het Nederlanderschap geeft recht op een onbeperkte verblijfsvergunning op Curaçao. Een lokale zakenpartner is nu niet meer nodig om op het eiland te mogen ondernemen.

Voor ondernemers kent het eiland gunstige belastingregels: een bedrijf binnen de ‘E-zone’ dat voor 90 procent uit het buitenland verdient, betaalt maar 2 procent winstbelasting. Een fictief adres blijkt in de praktijk al voldoende. Voor beleggers is de ‘vrijgestelde vennootschap’ interessant: in plaats van 34 procent, wordt er hoogstens 4 procent aan belasting betaald.

Bijna een uur lang geeft adviseur Violet Nicholas tips over wonen en ondernemen op Curaçao - foto: John Samson

Bijna een uur lang geeft adviseur Violet Nicholas tips over wonen en ondernemen op Curaçao – foto: John Samson

Wet niet waterdicht
Wie een enkeltje Curaçao boekt zonder een verblijfsvergunning aan te vragen, kan grote problemen verwachten op luchthaven Hato. Uit het publiek komt de tip om te doen alsof je op vakantie gaat; boek een retourtje en regel de formaliteiten op het eiland. Nicholas raadt dat af. Wanneer zij over de lange uitschrijvingsprocedure begint, wordt lachend vanuit het publiek weer dezelfde retour-tip geroepen. Op die manier zou je namelijk zonder goedkeuring van de lokale Belastingdienst en Justitie het eiland voorgoed kunnen verlaten.

“Tegenwoordig is het makkelijker en beter geregeld”, vertelt Nicholas. “Je kunt bijvoorbeeld binnen zes weken een bewijs van aanvraag in handen hebben. Dat is voldoende om naar Curaçao te kunnen vertrekken.” Vermijd de post, die niet zo betrouwbaar blijkt. Via een gemachtigde op het eiland kan het sneller gaan, aldus Nicholas.

Informatie moeilijk te krijgen
Ook haar vele tips die in de praktijk overzien worden, krijgen de volle aandacht. “Verscheep de auto niet samen met de papieren erin. Je bent dan drie weken bezig met de douane.” Een auto meenemen is gratis; over de tweede auto moeten invoerrechten betaald worden. “De Porsche of de Kia laten belasten? De keuze is geheel aan jou.”

Het Curaçaohuis deelt contactformulieren uit voor bezoekers die nog informatie missen - foto: John Samson

Het Curaçaohuis deelt contactformulieren uit voor bezoekers die nog informatie missen – foto: John Samson

De aanwezigen geven aan dat de vele praktische tips die Nicholas geeft, niet zo makkelijk online te vinden zijn. Vanuit de overheid is er bovendien geen enkele instantie die investeerders door het proces heen begeleidt. Na afloop deelt het Curaçaohuis contactformulieren uit. “Wij kunnen ze wel doorverwijzen”, vertelt een medewerkster.

Door John Samson