De vuilstortplaats van Parkietenbos gezien vanaf zee. Al dan niet aaangestoken branden zorgen vaak voor enorme rookpluimen. Foto: Anthony Hagedoorn

De vuilstortplaats van Parkietenbos gezien vanaf zee. Al dan niet aangestoken branden zorgen vaak voor enorme rookpluimen – foto: Anthony Hagedoorn

ORANJESTAD — De vuilstortplaats in Parkietenbos zorgt voor teveel overlast en moet dicht. Dat is de stelling van omwonenden die zich hebben verenigd in Stichting Parkietenbos. Volgens woordvoerder Marjorie Vermeer kan elders een nieuwe vuilstortplaats worden aangelegd die wel aan internationale regels voldoet.

Volgens Vermeer is de 80 jaar oude vuilstortplaats, dat direct aan zee ligt en pal naast een woonwijk, overvol. “Buurtbewoners hebben sinds jaar en dag last van muggen, ongedierte en stank.”

Ariën Rasmijn in gesprek met Marjorie Vermeer

Vuil stroomt het zeewater in en komt terecht in de omliggende mangrove, wat in overtreding is van internationale verdragen die Aruba heeft ondertekend. Buurtbewoners zouden zelfs ziek zijn geworden vanwege de luchtvervuiling.

Fonds
De overheid heeft een fonds om buurtbewoners te helpen bij een verhuizing naar een andere buurt, maar volgens Vermeer is dit niet genoeg. Volgens de woordvoerder zijn initiatieven om iets te doen aan de vuilstortplaats niet geslaagd. Het huidige plan om vuil te verbranden en om te zetten naar brandstofgas voor het nabijgelegen water- en energiebedrijf komt volgens de woordvoerder maar niet van de grond. Deze week komt de stichting bijeen om te vergaderen over mogelijke acties.

Door Ariën Rasmijn