Ronald Plasterk. Foto: John Samson.

Ronald Plasterk (midden) – foto: John Samson

DEN HAAG – Een Kamermeerderheid wil dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zo snel mogelijk de Curaçaose regering dringend verzoekt om binnen drie maanden de uitstoot van schadelijke stoffen maximaal te verminderen.

De Kamer vindt dat er sprake is van ondeugdelijk bestuur op Curaçao omdat de uitstootnormen van de Isla-raffinaderij al jarenlang niet gehandhaafd worden. Daardoor vinden er mensenrechtenschendingen plaats.

Pieter Hofmann in gesprek met Roelof van Laar

Dat staat in een motie van PvdA-Kamerlid Roelof van Laar die gesteund wordt door de SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren. De motie is vandaag behandeld in de Tweede Kamer.

‘Uitspraken beledigend’
Plasterk heeft de motie ontraden. Hij vindt de Isla-raffinaderij ‘een smerige bende’, maar de daaraan gerelateerde milieuproblematiek is volgens hem een interne aangelegenheid van Curaçao. De minister voelt er weinig voor om de regering-Whiteman op de vingers te tikken: “De uitspraken dat er sprake is van mensenrechtenschendingen en ondeugdelijk bestuur zullen door de regering waarschijnlijk als beledigend opgevat worden.”

Plasterk heeft een medestander in Kamerlid Andre Bosman (VVD). Die heeft er in de Kamer op gewezen dat er momenteel een rechtszaak loopt, dat een overstap op gas overwogen wordt en dat ook het Curaçaose parlement zich bemoeit met de Isla-problematiek. “Je moet daar niet op de Nederlandse manier willen ingrijpen”, aldus Bosman.

Opmaat
Van Laar ziet de motie als een opmaat naar een aanwijzing. “We roepen de regering van Curaçao op om snel te gaan handhaven en de uitstoot te verminderen. Als dat niet gebeurt dan is ook duidelijk dat de Tweede Kamer aanstuurt op een aanwijzing.”

Door Pieter Hofmann