KRALENDIJK – Personeel van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) wil niet dat directeur Patricia Hassell vertrekt. Om die boodschap kracht bij te zetten liepen zo’n zeventig medewerkers van de gevangenis vanmiddag in optocht naar het hoofdgebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland.
“Dat de directeur weg moet, hoorden we gisteren op de radio”, zegt Charel Janga, voorzitter van de participatieraad van de gevangenis. “Het gerucht gaat dat Hassell wordt opgevolgd door een Nederlander. Wij willen dat ze blijft.”
Brief
Daarom verzamelen zo’n zeventig medewerkers van de JICN zich rond het lunchuur bij de gevangenispoort. “We gaan een brief afgeven aan Jan Helmond, directeur van RCN. Mevrouw Hassell heeft de afgelopen zes jaar de gevangenis opgebouwd. Ze is de motor achter de nieuwbouw van de gevangenis. Zij moet er straks ook bij zijn als die wordt geopend”, vindt Janga. Een collega die voorop in de stoet loopt vult aan: “Ze kent de cultuur van de gedetineerden. Ze is een ‘people manager’, een betrokken directeur.”
Het gebouw van de Rijksdienst is ongeveer vijf minuten lopen van de gevangenis. Ook personeel dat vandaag eigenlijk vrij heeft, sluit zich aan. Een ander deel moet ‘binnen’ blijven, zodat tijdens de protestmars de veiligheid is gegarandeerd.
Onrust
Aangekomen bij de RCN richt Janga het woord tot Jan Helmond. Hij benadrukt nogmaals dat medewerkers van de JICN ‘zeer verontwaardigd’ zijn dat ze nieuws van zo grote omvang via de radio moesten vernemen. “We hebben een democratisch ingestelde participatieraad. Die is niet ingelicht over dit besluit. Nieuws als dit leidt tot onrust onder personeel, maar ook onder de gevangenen. Wij willen dat het besluit om de directeur te ontslaan wordt teruggedraaid.”
De gevangenis op Bonaire telt ruim honderd medewerkers, ongeveer zeventig van hen ondertekenden de petitie die Janga vanochtend aan RCN-directeur Helmond overhandigt. Bij de handtekeningen van het personeel is ook een brief van gevangenen gevoegd. Ook zij zijn niet gerust op de komst van een eventuele ‘makamba-directeur’. Want voor hen is Hassell als een ‘mama’. “En niemand kan de band tussen een kind en zijn moeder zomaar verbreken.”
Luid applaus klinkt als Janga is uitgesproken en beide brieven heeft overhandigd aan Jan Helmond. Die kan inhoudelijk niet op de zaak reageren, maar wil wel kwijt dat Hassell in gesprek is met Peter Hennephof, hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie, over andere werkzaamheden. Het ministerie is verantwoordelijk voor de benoeming van een eventuele nieuwe directeur.
Betrokken
Helmond: “Dat u hier met zovelen bent, betekent dat u betrokken bent. Ik zal dit doorsturen aan de verantwoordelijken bij Justitie en hoop op korte termijn op een reactie.” Iets na half één is de actie voorbij en loopt het personeel weer terug naar de gevangenis.
Door Janita Monna