Campagne voor doodzieke baby zet AZV opnieuw in kwaad daglicht
Baby Lunah met mama Liandha Garcia

Baby Lunah met mama Liandha Garcia

ORANJESTAD – Een donatiecampagne om de behandeling van de twee maanden oude baby Lunah in het buitenland te kunnen betalen, heeft geleid tot een stortvloed aan negatieve reacties voor Aruba’s nationale zorgverzekeraar AZV.

Het is niet de eerste keer; dit soort acties waren er eerder waarbij AZV wordt beticht te beknibbelen op zorg vanwege de kosten.

‘Niet alles uit de kast’
Het gaat vaak om doodzieke patiënten. In dit geval is de baby geboren met een ernstige chromosoomafwijking. De kans dat Lunah ouder wordt dan 1 jaar, is minimaal. Hierdoor willen zowel artsen als AZV amper zorg geven, zeggen de ouders.”We gaan niet alles uit de kast halen, zeiden de doktoren al toen zij net drie weken was en de aandoening werd geconstateerd”, zegt moeder Liandha Garcia.

Sinds 15 januari is de baby opgenomen vanwege maagcomplicaties. De specialisten willen haar niet opereren, volgens de ouders, omdat op Aruba specialistische (neonatale) nazorg ontbreekt en kiezen voor een alternatieve behandeling. “Wij willen dat zij nu naar Colombia gaat voor de operatie en waar wel die voorzieningen zijn”, zegt de moeder. Maar ook dat zouden de artsen hebben geweigerd.

Zorglimiet
De zorgverzekeraar erkent dat er limieten zijn voor behandelingen. Dat is vaak ook wettelijk vastgesteld. Bijvoorbeeld voor revalidatie.  Dat speelde in het geval van een bijna verdronken peuter in 2013 voor wie de ouders meer therapie nodig vonden dan AZV wilde vergoeden. Ook zij hielden toen een grote inzamelactie.

Een andere reden is dat patiënten alternatieve zorg willen die niet wordt vergoed. In 2014 speelde dat toen voor de ‘reguliere’ zorg een zakenman met kanker uitbehandeld werd verklaard, maar hij zelf nog baat zag in alternatieve behandelingen. Ook daarvoor werd toen een groot evenement opgezet voor donaties.

De zorgverzekeraar heeft budgetten voor bepaalde zorg en als die op zijn, dan moet een patiënt wachten tot het volgende jaar om de zorg te krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld voor de tandzorg. Ook vergoedt AZV minder zorg. Niet zo lang geleden is bijvoorbeeld het aantal fysiotherapeutische behandelingen ingeperkt.

Proefkonijn
In het geval van Lunah was er echter nog geen verzoek binnen van de behandelende specialisten voor zorg in het buitenland, reageert de zorgverzekeraar. “Er is geen sprake van een afwijzing.” Na een gesprek met de familie gisteren, is besloten dat een interne commissie van specialisten zich alsnog over een dergelijk verzoek gaat buigen. Ook heeft AZV twee Colombiaanse specialisten om een second opinion gevraagd.

De ouders zijn bang dat dit allemaal te lang duurt. “Lunah heeft geen tijd om een proefkonijn te zijn. De artsen willen niet meewerken maar ook AZV niet. Zij zeggen weer afhankelijk te zijn van het advies van de artsen en hun interne commissie kan niet zomaar ingrijpen. Dan kies je er dus voor om Lunah niet te helpen.”

De behandelende specialisten kunnen vanwege hun beroepsgeheim niet reageren.

Door Sharina Henriquez