Minister Ronald Plasterk (links) met Minister President William Marlin. Foto Today / Leo Brown

Minister Ronald Plasterk (links) met minister-president William Marlin – foto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – De Rijksministerraad kan uitspraken van een geschillencommissie niet naast zich neerleggen, behalve als er een behoorlijke motivering voor is. Dat standpunt heeft minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) verkondigd op dinsdagmiddag tijdens een persconferentie aan het eind van zijn werkbezoek aan St. Maarten.

Vorig jaar zei Plasterk nog dat de Rijksministerraad in conflicten tussen de landen in het koninkrijk altijd het laatste woord hoort te hebben.

Voorkeur
Wat Plasterk nu nog scheidt van de regeringen in St. Maarten, Aruba and Curaçao is de vraag welk instituut met de uitvoering van de geschillenregeling moet worden belast. Plasterk wil dat de Raad van State dit gaat doen, de landen hebben een voorkeur voor de Hoge Raad, omdat die verder van de politiek afstaat.

Plasterk zegt dat hij erg onder de indruk is van minister Emil Lee (Volksgezondheid) die hem tekst en uitleg gaf over de plannen voor een nieuw ziekenhuis. “Hij denkt niet alleen aan het gebouw, maar aan het complete ondernemingsplan.”

Plasterk’s aanwezigheid stond vooral in het teken van kennismaking met de leden van de ministerraad. Ook ontmoette hij de voorzitter van het parlement, Sarah Wescot-Williams, en de twee vice-voorzitters, George Pantophlet en Frans Richardson.

Geen onderhandelingen
Minister-president William Marlin zei dat er geen onderhandelingen of zware discussies zijn geweest. Er is overeenstemming om met de Integriteitskamer te wachten op de uitspraak van het Constitutioneel Hof. De begroting was geen punt van discussie, omdat het ontwerp voor de deadline van 31 januari bij het parlement is ingediend.

Over de beloofde steun ter versterking van de rechtshandhaving zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, zegt Marlin.

Door Hilbert Haar