Functionarisen van Directie Volksgezondheid en GKMB gaven gisteren een persconferentie over de bestrijding van zika op Aruba. Foto: Ariën Rasmijn

Functionarisen van Directie Volksgezondheid en GKMB tijdens een persconferentie over de bestrijding van zika op Aruba – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — In de bestrijding van zika op Aruba wordt de nadruk gelegd op het laag houden van de gele koortsmugpopulatie. Elke verdachte melding wordt grondig aangepakt.

 

Aruba kent nog altijd veel potentiële broedplekken voor de gele koorts. De Gele Koorts Muskietenbestrijding verwacht daarom dat bij regenval het aantal gevallen van zika, dengue en chikungunya zal toenemen.

Ariën Rasmijn in gesprek met epidemiologe Maribel Tromp en muggenbestrijder Clayton Croes

Ondanks dat er sinds december 40 verdachte gevallen van Zika zijn gemeld bij de Arubaanse Directie Volksgezondheid, is er vooralsnog geen officieel geval van de ziekte op het eiland, zegt Maribel Tromp. Niet alleen rond de woning van een verdacht geval maar ook in de hele buurt worden broedplaatsen opgeruimd en wordt er bespoten.

Verdachte gevallen worden in Nederland door het RIVM getest, aangezien op Aruba geen testapparatuur aanwezig is. Volgens epidemiologe Maribel Tromp is het voorkomen dat meer broedplaatsen actief worden het beste middel. Dat bleek ook toen niet lang geleden de eerste gevallen van chikungunya werden gemeld. Het aantal gevallen bleef door preventie lager dan in de regio. Deze methode is ook dezelfde die enkele jaren geleden nog door een Nederlands bedrijf aan Aruba werd aangeboden.

Volgens Tromp ging die samenwerking vanwege de hoge kosten niet door en werd er gekozen om lokale diensten zoals de Gele Koorts Muskietenbestrijding (GKMB) het aan te laten pakken. Clayton Croes, waarnemend diensthoofd van de GKMB, wijst erop dat hulp van de bevolking van groot belang is hierbij. Burgers moeten erop toezien dat er geen broedplekken komen in en om hun woningen door ervoor te zorgen dat bakken niet vollopen met water dat blijft staan.

Door Ariën Rasmijn