taatssecretaris Jetta Klijnsma bij de peuters van crèche Arco Iris - foto: Janita Monna

Staatssecretaris Jetta Klijnsma bij de peuters van crèche Arco Iris – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Drie peutertjes van crèche Arco Iris zitten net op het potje, als de staatssecretaris binnenkomt. Zindelijkheidstraining. Als ze klaar zijn, gaan ze – na het handen wassen – met z’n allen aan tafel. Kleuren oefenen en vormen. De juf houdt een balletje omhoog: “Welke kleur is dit?” “Geel”, weet een jongetje. De andere groepsleidster oefent de kleuren in het Papiaments. Maar de kinderen hebben vanochtend meer oog voor de staatssecretaris en de televisieploeg in haar kielzog.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezocht de crèche op de laatste dag van haar bezoek aan Bonaire, waar ze sprak met bestuurders, maar vooral ook met ‘mensen’.

Schoolloopbaan
Bij crèche Arco Iris maakte ze kennis met de allerjongsten van het eiland. Jennifer Silberie, voorzitter van het bestuur van Arco Iris, is blij met het bezoek van de staatssecretaris: “Zij ziet ook dat een goeie crèche belangrijk is voor de latere schoolloopbaan. Een crèche is niet alleen oppassen. Kinderen leren hier dingen. Als ze van heel jongs af aan woordjes leren, kan dat een latere taalachterstand voorkomen.”

Daarbij is goede kinderopvang noodzakelijk bij armoedebestrijding. “Als er geen degelijke opvang is, kunnen de ouders niet werken.”

Om de armoede op het eiland tegen te gaan hebben kinderen sinds begin van deze maand recht op kinderbijslag van 40 dollar per kind per maand. Van de noodzaak daarvan, werd Klijnsma tijdens haar vorige bezoek aan het eiland in 2013 doordrongen. Toch hebben op Bonaire van de 2.090 mensen die recht hebben op kinderbijslag zich pas 1.600 geregistreerd. Sommigen zijn bang dat ze er door de kinderbijslag – in ruil waarvoor de fiscale kinderkorting werd afgeschaft – op achteruit gaan. Dat weerspreekt de staatssecretaris met klem. “Mensen gaan er nooit op achteruit.”

Klijnsma en gesprek met ouderen van Bonaire - foto: Janita Monna

Klijnsma in gesprek met ouderen van Bonaire – foto: Janita Monna

Hoogte AOV
In Nort ‘i Saliña praat Klijnsma vrijdag ook met de oudere inwoners van Bonaire, in het Sentro Orkidia Alejando Saleh, waar zestigplussers twee keer per maand samenkomen. Vanzelfsprekend komt tijdens dat gesprek de hoogte van de AOV ter sprake. Want het centrum draait zonder subsidie, bezoekers betalen een bijdrage van 4 dollar per maand: “En daar kan ik echt geen 10 van gaan maken”, zegt oprichter Iris Semeleer. “Daarvoor is de AOV veel te laag. 588 dollar, daarvan kom je niet rond.” Een vrouw bevestigt dat. “Waarom”, zo vraagt ze de staatssecretaris, “kan dat bedrag niet omhoog naar bijvoorbeeld 800 dollar?”

Dat wil Klijnsma wel uitleggen: “Uitkeringen als onderstand en AOV zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als op Bonaire het wettelijk minimumloon omhoog gaat, dan stijgt ook de AOV. Op Saba is dat al gebeurd. Maar ik merk dat het hier voor werkgevers en werknemers – die afspraken maken over het minimumloon – nog lastig is om elkaar te vinden. Het is belangrijk dat dat gesprek op gang komt. ”

‘Iets verzinnen’
Was haar na haar bezoek in 2013 duidelijk dat kinderbijslag verlichting zou kunnen brengen voor armere bewoners van het eiland, nu wil Klijnsma ‘iets verzinnen’, voor de langdurig arbeidsongeschikten. “Die mensen zijn afhankelijk van een uitkering, hebben geen uitzicht meer op werk. Ook die moeten we perspectief bieden.”

Door Janita Monna