Sommige ouders hebben nog nooit van kindertoeslag gehoord en hebben zelf ook geen baan dus geen belastbaar inkomen. Foto: Elisa Koek

Sommige ouders hebben nog nooit van kindertoeslag gehoord – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Armoede is vaak een relatief begrip, maar een kind zonder eten schetst meteen een duidelijk beeld. Op Curaçao zijn er kinderen zonder eten. Bij de buitenschoolse opvang Boso Kosecha worden sommigen van hen opgevangen: ze krijgen te eten en maken kennis met de ‘andere kant’ van het leven zonder armoede.

Sinds 2016 krijgen ouders op de BES-eilanden kinderbijslag. Op Curaçao geldt kindertoeslag, een bedrag dat jaarlijks kan worden afgetrokken van de inkomensbelasting. Iemand moet dan wel een inkomen hebben.

Een reportage van Elisa Koek

“De kindertoeslag wordt berekend bij het bepalen van de jaarlijkse inkomstenbelasting”, vertelt Joop van Solingen van de belastingdienst. Iemands inkomsten worden berekend, hier gaan dan nog dingen af, zoals een hypotheek of leningen en wat overblijft, is het belastbaar inkomen. “Daarover wordt via het schrijvensysteem, afhankelijk van het inkomen, belasting geheven. Van dat bedrag kan kindertoeslag worden afgetrokken.”

Extraatje
De kindertoeslag is afhankelijk van de leeftijd en situatie van het kind (thuiswonend, naar schoolgaand) en de situatie van de ouder (alleenstaand/gehuwd). Het bedrag kan jaarlijks oplopen tot maximaal 727 gulden. “Dit zou best een fijn extraatje zijn voor ouders”, zegt Mirjam Adamus van Boso Kosecha. “Van dat geld kunnen ze misschien net iets belangrijks kopen voor hun kind.”

Boso Kosecha begon tien jaar geleden met het opvangen kinderen. Na schooltijd vangen zij kinderen op uit achterstandswijken. “De kinderen krijgen wij door via de school, Ban Bario Bèk en de voogdijraad. De verhalen die we horen, kunnen we soms amper geloven. Vandaag nog, kwamen er twee kinderen die niet naar school waren geweest, omdat er geen geld was voor de bus. Ook hadden ze niets gegeten.”

kinderen2

Beleefdheid
Ondanks dat de situatie van deze kinderen vaak schrijnend is, komen de meesten vrolijk en enthousiast de Boso Kosecha bus in. De kinderen groeten elkaar en hun ‘tio en tante’ Erwin en Mirjam. Aan onbekenden stellen ze zich meteen netjes voor. Onderweg attendeert Erwin Adamus de kinderen er soms op om recht te zitten. “Prinsesjes zitten recht dus jij ook, toch?“ vraagt hij een van de meisjes. Ze corrigeert zichzelf meteen en de andere kindjes doen hetzelfde. “We leren hen vanaf het begin om beleefd te zijn: te groeten, netjes te eten en recht te zitten. Dit zijn dingen waar zij hun hele leven profijt van hebben, maar vaak niet meekrijgen thuis.”

Somber
De kinderen komen vaak hongerig of met versleten kleding aan bij Boso Kosecha. Cordela, moeder van drie kinderen, legt uit dat ze echt van dag tot dag leeft. “Ik kijk dagelijks wat ik kan kopen. Soms hebben we zin in vers fruit of vlees, maar dat kan niet altijd.” Van kindertoeslag heeft ze nog nooit gehoord, maar ze heeft ook geen baan dus geen belastbaar inkomen. “Als ik extra geld zou krijgen, zou ik vooral spullen voor school kopen. Ik kan geen baan vinden dus het moet maar zo. De toekomst zie ik somber in, ik denk er maar niet te veel aan.”

Door Elisa Koek