Epidemioloog Izzy Gersthenbluth | Foto: Dick Drayer

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Op Curaçao hebben de gezondheidsautoriteiten de eerste patiënt gemeld, die gestoken is door een mug en Zika heeft opgelopen. Dat is precies een week nadat de eerste patiënt zich meldde, die besmet raakte in het buitenland. 

In die week heeft de Sociale Verzekerings Bank (SVB) huisartsen een instructie gestuurd over het doorverwijzen van Zika-patiënten. Huisartsen vinden die instructie onduidelijk. De ziektekostenverzekeraar wil het testen op Zika alleen vergoeden bij de specialist. Aanvragen vanuit de huisartsen worden niet vergoed. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth lezen de huisartsen niet goed: “De kosten voor die aanvragen worden geregeld door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.”

Dick Drayer in gesprek met huisarts Arthur De Nobrega Teixeira en epidemioloog Izzy Gerstenbluth

Voor huisarts Arthur De Nobrega Teixeira is dat een nieuwe constructie. “Dat is de eerste keer dat ik hiervan hoor. Ik heb er met mijn collega’s over gesproken en we hebben alleen maar vraagtekens.”

Zika-brief voor huisartsen

Zika-brief voor huisartsen

Gerstenbluth legt uit dat patiënten die zo ziek worden van Zika dat ze naar het ziekenhuis moeten, de verzekering altijd betaald. “Dat gaat over ziek zijn. Maar als wij inzicht willen hebben in de omvang en de voortgang van Zika dan gaat het over ‘public health’ en dat is niet voor rekening van de verzekeraar; dat komt uit de begroting van het ministerie.”

Reisadvies
Op de Nederlandse televisie wordt afgeraden naar Curaçao af te reizen vanwege Zika. Een negatief reisadvies is niet uitgegeven. Volgens de epidemioloog behoeft zo’n advies verduidelijking: “Reizen naar de tropen is voor zwangere vrouwen altijd een risico.”

“Je moet altijd een afweging maken of je dat risico wil nemen. Je loopt een verhoogde kans om besmet te raken met elke infectieziekte en dat kan effect hebben op de ongeboren vrucht. Dat geldt ook voor Zika”, zegt Gerstenbluth.

“We weten dat Zika wordt overgebracht door de mug – althans voornamelijk – denken wij. Daarom zeggen we ook tegen zwangere vrouwen om zelf die afweging te maken. Maar als je komt: zorg dat je je ten alle tijden goed beschermt tegen muggenbeten.”

Door Dick Drayer