Plaatsvervangend Gevolmachtigde minister Anthony Begina - foto: Anneke Polak

Plaatsvervangend gevolmachtigd minister Anthony Begina – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – “Ik focus mij op mijn taken, ik wil me niet gaan bewegen in een discussie over wat er gespeeld heeft.” Met die houding vertrekt de deze week beëdigde plaatsvervangend gevolmachtigd minister Anthony Begina zondag naar Nederland. “Maar ik ben niet blind en ik ben niet doof.”

De eerste ontmoeting met gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels in december op Curaçao was ‘hartelijk’. “Heel open, heel constructief.” De drie negatieve rapporten die over zijn nieuwe baas naar buiten zijn gebracht, deren Begina niet. Hij zal zijn eigen takenpakket krijgen en alleen daar op focussen. Begina:”Ik ken de situatie op het Curaçaohuis niet, ik ben daar nog niet geweest. Ik omzeil conflicten, als het geen positieve resultaten oplevert.”

Anneke Polak in gesprek met Anthony Begina

De komende negen maanden zal Begina in Brussel gaan uitzoeken hoe Curaçao van regelingen gebruik kan gaan maken. “Bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. Ik ga zorgen dat dingen gaan lopen, dat projecten ook aangenomen worden. Ik hoop dat deze processen in oktober een onomkeerbare status hebben.”

‘Samen geld verdienen’
Ook wil de plaatsvervangend gevolmachtigd minister de Nederlandse premier Mark Rutte aan zijn jasje trekken. In 2013 riep Rutte op Curaçao samen veel geld te willen gaan verdienen. “Daar ga ik ze aan houden in Nederland. Ik ga naar Nederlandse instituties waar wij heel veel van kunnen profiteren en daar zal ik aan de deur kloppen en verwijzen naar de woorden van Rutte.” ‘Nos mes por’ gaat voor Begina niet op. “We kunnen wel wat, maar we kunnen niet alles.”

Door Anneke Polak