De presentatie van de onderzoeksresultaten - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

De presentatie van de onderzoeksresultaten – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – De inwoners van St. Eustatius zijn niet te spreken over de kwaliteit van het Nederlands bestuur sinds 10 oktober 2010, zo blijkt uit een veelomvattend onderzoek uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).

Gevraagd of de ontmanteling van de Nederlandse Antillen naar hun mening een goed idee was, liet 48 procent van de ondervraagde inwoners weten dit een slecht of zelfs zeer slecht idee te vinden. Slechts 11 procent van de ondervraagden gaf het predikaat goed of zeer goed.

Het onderzoek, dat drie maanden geleden van start ging, tekent een negatief beeld over de constitutionele veranderingen, zo laat Professor Gert Oostindie van het KITLV tijdens een presentatie van de onderzoeksresultaten weten.

Kritisch
“Wij hebben identieke onderzoeken uitgevoerd op alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. De Nederlandse regering heeft veel geld geïnvesteerd in St. Eustatius, maar als we de gevoelens van de mensen op Statia, Bonaire en Saba met elkaar vergelijken, dan zijn Statianen het meest kritisch”, aldus Oostindie.

Statianen blijken ook het minst optimistisch. “Gevraagd of men binnen twee jaar verbeteringen verwacht, zegt 60 procent van ondervraagden dat men geen verandering verwacht, of dat het iets of veel slechter gaat worden. Slechts 25 procent van de bevolking op Statia is optimistisch over de toekomst”, zegt Oostindie.

Niet geïnteresseerd
Politici uit Nederland wordt verweten dat zij niet in Statia geïnteresseerd zijn. Maar liefst 70 procent van de inwoners van Statia vindt dat politici weinig of niets over hun eiland weten. Niet alle onderzoeksresultaten vallen echter slecht uit voor de Nederlandse overheid. De verbeteringen in de gezondheidszorg en het onderwijs scoren hoog.

Gedeputeerde van Financiën Astrid McKenzie-Tatem was bij de presentatie van de onderzoeksresultaten aanwezig. “Het gebrek aan kennis bij de Nederlandse politiek en ambtenaren heeft geleid tot een gevoel van isolement bij de eilandbewoners”, besluit zij.

Door John van Kerkhof