Chris Johnson en Jetta Klijnsma - foto: Hazel Durand

Chris Johnson en Jetta Klijnsma – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Het minimumloon op Saba wordt in 2017 van 13 procent naar 20 procent verhoogd. Dat heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, aangekondigd tijdens haar werkbezoek aan het eiland op maandag.

Klijnsma bezoekt Caribisch Nederland deze week. Haar eerste stop was Saba, waar zij met de eilandraad, werkgevers in de private sector en sociale partners heeft gesproken.

Armoede
Gedeputeerde van Sociale Zaken en Arbeid Chris Johnson heeft namens de eilandraad een brief aan de staatssecretaris gegeven, waarin de aanpak van armoede en de koopkracht op Saba wordt onderstreept. “De hoop is dat tijdens de Caribisch Nederland week in juni de drie BES-eilanden verder kunnen gaan op deze kwesties, die een sterke invloed hebben op de lokale gemeenschappen.”

Volgens Klijnsma zijn er al een paar kleine stappen gemaakt, waaronder het invoeren van kinderbijslag op de BES dit jaar. Ongeveer 5000 kinderen in Caribisch Nederland komen in aanmerking, maar slechts de helft is geregistreerd. De staatssecretaris doet een oproep aan alle ouders om zich snel te registreren. “Elke ouder op Saba heeft recht op deze vergoeding van 41 dollar per kind per maand. Het is belangrijk om gebruik te maken van dit voordeel.”

Werkbezoek
Klijnsma is vandaag op Sint Eustatius voor gesprekken met het Openbaar Lichaam en stakeholders over de sociale situatie op het eiland. De staatssecretaris vliegt woensdag naar Bonaire. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt Saba volgende week.

Door Hazel Durand