KITLV onderzoeker Dr. Wouter Veen presenteert de resultaten - foto: Hazel Durand

KITLV onderzoeker Dr. Wouter Veen presenteert de resultaten – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Van de drie BES-eilanden, is Saba het meest positief over de staatkundige veranderingen na 10-10-’10. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) op de eilanden van Caribisch Nederland.

Hoewel de meeste deelnemers zeggen dat ze verbeteringen zien in het onderwijs en de gezondheidszorg, zijn ze niet tevreden over de daling in de koopkracht. “Ze zijn blij met het geld dat is geïnvesteerd in onderwijs en gezondheidszorg, maar veel klopt nog niet. We hopen Nederlandse politici te laten zien dat het niet alleen gaat om geld investeren”, zegt professor Gert Oostindie.

In vergelijking met Bonaire (63 procent), St. Eustatius (51 procent) heeft Saba hoogste percentage (73 procent) van deelname aan de opiniepeiling. Het onderzoek richt zich op zes punten: constitutionele status, de relatie met Nederland, Rijksdienst Caribisch Nederland, lokale politiek, identiteit en de media.

Relatie met Nederland
Meerderheid van de deelnemers van alle drie de eilanden vindt dat de Nederlandse politici geen respect hebben voor de lokale cultuur. Ook hebben zij het gevoel dat Nederlandse politici niet veel weten over hun eiland. “Het gevoel dat we werelden van elkaar verwijderd zijn, is even sterk als in 1998, toen voor het laatst zo een onderzoek is uitgevoerd.” Toch hebben de meesten een goed gevoel over de Nederlandse supervisie en Saba en Bonaire zijn optimistisch dat de relatie zal verbeteren de komende twee jaar. Statianen zijn hier minder positief over.

Een groot percentage wist niet meteen wat Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) is en doet. De meerderheid wist ook niet dat Gilbert Isabella de Rijksvertegenwoordiger is.

Sabanen zijn ook het meest positief over de lokale politiek, maar met slechts een percentage van 32.9. De meerderheid op Bonaire zegt tevreden noch ontevreden te zijn over de lokale politiek, terwijl de meerderheid op St. Eustatius ontevreden is. Maar op alle drie eilanden zeggen de meeste deelnemers hun lokale politici niet te vertrouwen. Volgens de onderzoekers wilden veel mensen niet meedoen met het onderzoek omdat ze boos zijn op hun beleidmakers.

Migratie
Bonairianen hebben het gevoel dat er te veel Nederlanders zijn op hun eiland, terwijl de meerderheid van Sabanen en Statianen dat niet hebben. Maar bij alle deelnemers heerst het gevoel dat er te veel buitenlanders zijn op hun eiland.

De opiniepeiling van KITLV is een onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd en gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De volgende stap is om de resultaten te vergelijken van de andere eilanden. Later dit jaar worden de onderzoeksresultaten van Aruba en Curaçao bekendgemaakt.

Door Hazel Durand