Volgens CTB willen toeristen vooral voorbereid zijn, maar is Zika geen reden om niet naar Curaçao te komen. Foto Elisa Koek

Volgens CTB willen toeristen vooral voorbereid zijn, maar is Zika geen reden om niet naar Curaçao te komen – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Wij gaan al tien jaar elke lente naar Curaçao, maar dit jaar niet”, vertelt Tineke Verweerd. “Mijn dochter is zwanger en dat Zika-virus is gevaarlijk. Ikzelf sla liever ook even over.”

Verweerd is niet de enige die haar tropische vakantie dit jaar achterwege laat, maar toch lijkt het Zika-virus geen directe bedreiging voor het Curaçaose toerisme. “Wij merken er eigenlijk niets van en om eerlijk te zijn, vorig jaar toen Chikungunya heerste ook niet”, zegt Caroline Härtel, Manager External Affairs bij Tuí.

Vliegtuigmaatschappij Insel Air vliegt ook naar Suriname, waar het aantal Zika-gevallen razendsnel de lucht inschiet, en naar Brazilië, het land waar Zika terechtkwam vanuit Azië of Afrika. Toch merken zij geen daling in de boekingen. “Tot nu toe zien we niks bijzonders in onze boekingen”, vertelt Robert de Wolf, marketing manager van Insel Air. “Als je naar veel landen vliegt, is er altijd wel iets. Het ene is erger dan het andere, maar zulke dingen hebben weinig invloed op onze boekingen.” Omdat de maatschappij vooral in Zuid-Amerika en de Caribbean vliegt, spuiten zij, voor het vliegtuig opstijgt, het hele toestel in met muggendodende spray. “Dit zorgt er in ieder geval voor dat muggen niet mee kunnen reizen.”

Geen restitutie
Het wordt zwangere vrouwen in Nederland inmiddels afgeraden te reizen naar Brazilië en Suriname, maar naar Curaçao is officieel nog geen waarschuwing. De zwangere Charlotte Bijenveld-Sneyers kreeg dus ook geen geld terug van KLM toen ze aangaf van haar reis af te zien. “We wilden de tickets op een andere naam zetten, maar tot nu toe mag dit niet”, zegt Bijenveld-Sneyers.

KLM zegt alleen te reageren op een negatief reisadvies. Dit wordt gedaan door de lokale overheden. Bij Tuí gelden er ook geen speciale regelingen wegens Zika. Wel kan iemand worden omgeboekt naar een andere bestemming. “Annuleren is altijd moeilijk, want we bieden ook pakketreizen aan. We hebben dus niet alleen te maken met de reis”, legt Härtel uit. “Als iemand een zwangerschapsverklaring heeft, kijken we zo snel mogelijk wat we kunnen regelen, maar het is afhankelijk van het pakket, de bestemming en het ticket.”

Informatie
Curaçao Tourist Board (CTB) staat in nauw contact met de Caribbean Tourist Organization over Zika. Het hele Caribisch Gebied is al een tijd bezig met het virus. volgens Sonairie Kleinmoedig, communicatie manager bij CTB. “Op Curaçao hebben we nu een geregistreerd geval en dat gaat niet om een lokale besmetting. Vergeleken met de regio, valt het hier dus nog mee.”

CTB heeft inmiddels informatie verspreid aan de meeste belanghebbenden in de toeristenbranche en werkt samen met de GGD aan flyers en posters in verschillende talen voor toeristen. Deze verspreiden zij op het vliegtuig, hotels en op hun eigen kantoren. Ook hebben zij hun collega’s in Nederland en de Verenigde Staten ingelicht en voorbereid op vragen.

Toeristen blijven komen
Volgens Kleinmoedig willen toeristen vooral voorbereid zijn, maar is Zika geen reden om niet naar Curaçao te komen. Ditzelfde gold voor Chikungunya dat vorig jaar duizenden mensen op Curaçao trof. “Er was die periode geen daling in het toerisme dus we verwachten dat nu ook niet. We blijven Zika goed monitoren zodat we alle vragen kunnen beantwoorden, maar een bedreiging voor het toerisme is het virus nu zeker niet.”

Door Elisa Koek