Premier William Marlin

Premier William Marlin

DEN HAAG – De beeldvorming van zijn eiland, als gok-, witwas- en prostitutieparadijs, mogelijk gemaakt door corrupte politici, stoort premier William Marlin van Sint Maarten. Onder meer door het Openbaar Ministerie (OM), dat eerder berichtte dat zowel het aantal legale als illegale inwoners van Sint Maarten 40 duizend bedraagt.

“Dat aantal klopt natuurlijk niet”, zegt Marlin. “Als wij 20 duizend illegalen zouden hebben op 40 of 45 duizend, zou het over moeten stromen van illegalen. Het is jammer dat dit soort verhalen verteld worden. Het overgrote deel van Nederland weet niks van Sint Maarten, behalve wat men hoort of leest.”

Premier William Marlin over het beeld dat over Sint Maarten heerst in Nederland (bijdrage: Pieter Hofmann)

Openbaar Ministerie
“Een van de grootste problemen is het OM”, benadrukt Marlin. “Dan is er een onderzoek en na vier, vijf jaar ligt er geen zaak voor de rechter. Dat heeft niks te maken met politici die wel of niet corrupt zijn. Het functioneren van het OM laat heel veel te wensen over en dat moet aangepakt worden. ”

De premier heeft vandaag zijn werkbezoek aan Nederland afgesloten. In de afgelopen week sprak hij onder meer met premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Belangrijk onderwerpen waren onder meer de staatsfinanciën en stemrecht voor bursalen. In september heeft Sint Maarten een aanwijzing gekregen voor financieel toezicht, waardoor de regering bezuinigt. Aan het einde van 2016 verwacht Marlin een klein overschot op de begroting.

Precair
Marlin noemt de huidige financiële situatie van zijn land ‘precair’. Volgens hem is het begonnen met de schuldsanering (180 miljoen gulden) door de Nederlandse regering: Nederland heeft die overeenkomst eenzijdig opgezegd. De Sint-Maartense regering heeft er inmiddels van afgezien om via juridische weg te procederen. “De financiële situatie is wat het is. Ons standpunt is: je moet roeien met de riemen die je hebt.”

Dinsdag meldde minister van Volksgezondheid Emil Lee dat de plannen voor een nieuw ziekenhuis op de lange baan zijn geschoven. Marlin: “Er komt een nieuw ziekenhuis, maar men staart zich blind op de politieke beloften van de groene partij (UP, PH). Een jaar later was er geen nieuw ziekenhuis en geen concreet plan. Het is een prioriteit, maar we gaan niet volgende week beginnen met de bouw. Men verwacht dat er in augustus een aanbesteding zal plaatsvinden.”

Corruptie
“Verhalen over corruptie worden altijd gemikt op de overheid. Je hoort nooit vanuit Nederland dat er corruptie is bij het OM – ik zeg niet dat het er is. Maar afgelopen jaar hadden we een rechter die in de stemfraudezaak heeft gezegd: er is klassenjustitie. Vervolgens richt het OM zich op de arme stakkers die hun stem hebben verkocht maar niet op de politici die de stemmen hebben gekocht. Je krijgt zo het gevoel dat er een plan is om Sint Maarten in een kwaad licht te brengen. Waarom weet ik niet.”

Door Pieter Hofmann