Zika waarschijnlijk niet het einde van muggenterreur
Volgens de entomoloog Seferina kan bijna elke ziekte die nog circuleert en wordt overgedragen door muggen het eiland bereiken.

Volgens de entomoloog Seferina kan bijna elke ziekte die nog circuleert en wordt overgedragen door muggen het eiland bereiken.

WILLEMSTAD – Het eerste geval van Zika is geconstateerd op Curaçao. De opvolger van Dengue en Chikungunya zorgt al een tijdje voor spanning doordat bekend werd dat in Brazilië 3500 baby’s geboren werden met Microcefalie, een te kleine schedel. De aandoening leidt vaak tot een verstandelijke beperking en heeft waarschijnlijk verband met het Zika-virus.

Zika is waarschijnlijk niet de laatste muggenziekte. Volgens entomoloog Gisette Seferina kunnen we nog allerlei virussen verwachten in de regio.

Zika was actief in Azië en Afrika, maar tijdens de Wereldkampioenschappen in Brazilië is het virus met voetbalfans meegereisd. De kans is dus groot dat het virus al enige tijd actief is in deze regio, maar, omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met die van Chikungunya, is de link nu pas gelegd.

Hoe en waarom Zika invloed heeft op de groei van een ongeboren baby wordt nog onderzocht. Seferina bespreekt dit veelvoudig met haar internationale collega’s. “Wat speelt is het idee van een samenloop van verschillende virussen”, vertelt zij. “Als iemand bijvoorbeeld Dengue heeft, drie jaar later Chikungunya en een jaar later Zika, circuleren er drie virussen in je bloed. Die combinatie kan zich manifesteren tot nieuwe, onverwachte symptomen die niet in de literatuur staan.”

Alertheid
Voor toeristen is Zika inmiddels een reden om een vakantie af te blazen. De zwangere Charlotte Bijenveld-Sneyers heeft al geboekt naar Curaçao, maar wil het risico niet nemen. “Een vakantie weegt niet op tegen een levenslang schuldgevoel en een kindje met een handicap. Helaas zijn we ons geld wel kwijt, maar gezondheid is nu eenmaal niet te koop.” Ook gynaecologen zijn alert op Zika. Op eigen initiatief stellen zij in samenwerking met andere specialisten een protocol op voor het virus. Het overleg hierover vindt nog deze week plaats.

Andere virussen
Net als Dengue en Chikungunya wordt Zika overgebracht door de Aedes Aegypti mug. Deze mug broedt het liefst in stilstaand (oud) water. Het is dus belangrijk dat deze broedplaatsen verdwijnen anders verspreidt Zika, maar ook andere virussen, zich razendsnel. “Malaria, Gele Koorts of zelfs het West Nile virus zijn verre van uitgesloten”, stelt Seferina.

Volgens de entomoloog kan bijna elke ziekte die nog circuleert en wordt overgedragen door muggen het eiland bereiken. “Het West Nile Virus is nu vastgesteld in de Verenigde Staten. Er hoeft maar een mug mee te reizen of een besmet persoon naar Curaçao te komen en het virus is hier. Om een uitbraak te voorkomen, moeten er nu echt professionele acties komen.”

Wijkbezoek
De GGD heeft in augustus een schoonmaakactie gehouden om broedplaatsen te elimineren. Ook gaan controleurs de wijken in om te controleren of mensen broedplaatsen onderhouden. “We proberen mensen bewust te maken”, vertelt Sirving Keli, hoofd van de GGD. Boetes worden niet opgelegd. “Voorlopig werken we nog vanuit het oogpunt van uitleg. Als iemand opzettelijk niet meewerkt, gaan wij een boete opleggen, maar dit vergt veel voorbereiding.”

Ook is er een multidisciplinair team aangesteld en zijn er folders over Zika verspreid. Mensen die regenbakken hebben kunnen normaliter gratis abate, een larvicide dat muggenlarven doodt, ophalen bij GGD locaties. Navraag leert dat dit product nu op is. “We kampen met een voorraadprobleem, maar zijn hard aan het werk dit op te lossen.”

Er is volgens Keli een lichtpuntje: de piek van het regenseizoen is voorbij. “De regentijd vermenigvuldigt de uitgangspositie dus daar is nu minder sprake van. Lokale verspreiding gaat echter zeker gebeuren.”

Door Elisa Koek